Clicky


Danny Henskens nationale winnaar YETD 2014

Danny Henskens nationale winnaar YETD 2014
27-07-2014 10:32 | Overig | auteur De Redactie

ASSEN - Gisteren, zaterdag 26 juli, streden twaalf Nederlandse chauffeurs tegen elkaar tijdens de nationale finale van de door Scania georganiseerde Young European Truck Driver competitie. Voor het oog van enkele duizenden toeschouwers is na een spannende competitie Danny Henskens de Nederlandse winnaar geworden van 2014.

De nummer één sprong er tussen uit door zijn precisie en nauwkeurigheid. Tijdens een spannende superfinale versloeg hij in een directe confrontatie nummer twee Tim van der Heide. Uiteindelijk heeft hij in Nederland ruim zeshonderd chauffeurs achter zich gelaten en mag hij begin volgend jaar ons land gaan vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Zweden. De nummer drie van de nationale finale is Sven van der Windt.

De Nederlandse finale vond ook dit jaar weer plaats op het Truckstar festival in Assen Het is de zesde keer dat Scania deze competitie voor jonge vrachtwagenchauffeurs organiseert. De competitie heeft als primair doel om de veiligheid op de Europese wegen te vergroten. De eerste ronde in de competitie bestond uit een theoretische test en tijdens de tweede ronde draaide het onder andere om zuinig en veilig rijden, manoeuvreren en lading zekeren.

Tijdens de finale werd de lat nog een stukje hoger gelegd met diverse manoeuvreringsoefeningen, ‘hulp bieden bij ongeval’/EHBO en het vastzetten van een speciale lading. Danny mag als nationale winnaar naar Zweden om mee te doen aan de internationale finale. De hoofdprijs van deze grote internationale finale is net als voorgaande edities een nieuwe Scania Streamline truck ter waarde van 100.000 Euro.

De Young European Truck Driver (YETD) competitie 2014 vindt plaats in 23 Europese landen, waaronder Nederland. De YETD is voortgekomen uit een initiatief van de Europese Unie. Inmiddels wordt de competitie ook succesvol georganiseerd in Zuid-Amerika, Australië en Azië. Het hoofddoel is het verminderen van het aantal ongevallen op de wegen. Dit door jonge chauffeurs op een competitieve manier te motiveren tot een veilig en anticiperend weggedrag. Daarnaast heeft een anticiperend weggedrag ook een gunstig brandstofverbruik tot gevolg wat uiteraard een positieve invloed heeft op het milieu. Milieu en veiligheid zijn aspecten die bij Scania hoog in het vaandel staan.

Nico van der Klugt, manager Communications van Scania Nederland, overhandigde de prijzen aan de finalisten. “Scania staat sinds jaar en dag natuurlijk al bekend als een producent van een zeer zuinige en veilige truck, maar de chauffeur is ook een belangrijke schakel in die keten. Door de YETD competitie worden chauffeurs zich daar meer bewust van. Dit draagt bij aan gedragsverbetering en waardering van overige weggebruikers ten opzichte van vrachtwagenchauffeurs. Tot slot hebben de transportondernemers ook profijt van deze competitie, aangezien de brandstofkosten en het aantal schades omlaag kunnen gaan. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten en Scania is er dan ook erg trots om dit grote en belangrijke evenement te mogen organiseren.”

Foto's

  • Marc Sanders
  • VDS
    VDS
  • Feenstra
    Feenstra Logistics & Transport
  • Emaus