Clicky


Lokale bergers kammen rampplek MH17 opnieuw uit

Lokale bergers kammen rampplek MH17 opnieuw uit
26-07-2014 13:37 | Ongevallen | auteur De Redactie

HRABOVE - Lokale Oekraïense hulpverleners zijn zaterdag opnieuw op zoek gegaan naar stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17. Een dertiental bergingswerkers kamde een graanveld op een van de grootste rampterreinen in meerdere richtingen uit. De operatie oogt volgens een verslaggever van Novum Nieuws slordig en onprofessioneel.

De speurders lopen naast elkaar door de akker, maar doorkruisen die niet in linie. De een loopt meters verder vooruit dan de ander. Ze houden een onderlinge afstand aan van een meter of vijftien, terwijl ze slechts twee à drie meter aan weerszijden het aardoppervlak kunnen zien. Het zit er daardoor dik in dat stoffelijke resten over het hoofd worden gezien, denkt de verslaggever.

De velden en akkers zijn al eens afgespeurd, maar de lokale rampbestrijdingsdiensten vermoeden dat nog niet alle lichaamsresten zijn gevonden. De speuroperatie verloopt moeizaam, omdat het graan een halve meter hoog staat. De oogst moet binnenkort binnengehaald en haast is dus geboden, zei de bergingsploeg.



Ook op hun neus kunnen de bergingswerkers niet vertrouwen. De doordringende lijkgeur is wel wat afgenomen, maar hangt inmiddels overal op het terrein en markeert dus niet per se een mogelijke vindplaats. Lijkvocht is in de grond gesijpeld, en her en der staan achtergelaten brancards die voor het bergen van eerdere stoffelijke overschotten zijn gebruikt. De speurders leken zaterdagochtend nog geen succes te hebben geboekt.

De hervatting van het bergingswerk is opvallend, omdat het de afgelopen drie dagen stil lag. Forensisch deskundigen uit onder meer Nederland zijn inmiddels aangekomen in Oekraïne en het leek voor de hand te liggen dat zij zich verder over de zoektocht naar lichaamsresten van slachtoffers zouden ontfermen. (Novum)