Clicky


'Grotere Russische artillerie op weg naar Oekraïne'

'Grotere Russische artillerie op weg naar Oekraïne'
26-07-2014 00:09 | Buitenland | auteur De Redactie

WASHINGTON - Zwaarder Russisch wapentuig is op weg naar de Oekraïense grens en kan ieder moment in handen van de rebellen zijn. Dat heeft het Pentagon vrijdag gemeld. De artilleriesystemen zijn de grensovergang de afgelopen tijd steeds dichter genaderd.

De Verenigde Staten zeggen verder dat Rusland nog altijd doorgaat met artilleriebeschietingen op Oekraïne. Deze worden uitgevoerd vanaf het zuidelijke grensgebied, vlakbij de Russische stad Rostov-aan-de-Don. Kiev heeft Moskou er meerdere malen van beschuldigd aanvallen op Oekraïens grondgebied uit te voeren.

De VS hebben geen aanwijzingen dat het Oekraïense regeringsleger de Russische beschietingen heeft beantwoord. Vrijdag zei de Oekraïense krijgsmacht opnieuw met artillerievuur vanuit Rusland te zijn beschoten. Ook werden ze op verschillende locaties door de rebellen aangevallen.

Ten slotte stelt het Pentagon dat het aantal Russische militairen dat langs de grens met Oekraïne is gestationeerd langzaam maar zeker groeit. Er zouden nu bijna twaalfduizend militairen bij de grens zijn.

Vorige week donderdag stortte een vliegtuig van Malaysia Airlines neer in Oost-Oekraïne. De VS beweren dat het toestel is neergehaald door pro-Russische separatisten met een raketsysteem afkomstig uit Rusland. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 194 Nederlanders. (Novum/AP)