Clicky


Meeste geld ooit op Nederlandse spaarrekeningen

Meeste geld ooit op Nederlandse spaarrekeningen
25-07-2014 19:30 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederlandse spaarders hebben gezamenlijk het hoogste bedrag ooit op binnenlandse spaarrekeningen staan. Het afgelopen halfjaar is bijna 6,6 miljard euro meer gestort dan opgenomen, waardoor nu in totaal 355 miljard euro van Nederlanders op de bank staat. Dat meldt de Nederlandsche Bank vrijdag.

Per huishouden komt dit neer op ruim 44 duizend euro spaargeld. Aangezien dat een gemiddelde is, zegt het niets over de verdeling van het geld over huishoudens. "Niet iedereen heeft dat bedrag op zijn spaarrekening staan, het is een gemiddelde van het totale spaargeld", licht een woordvoerder toe. Het gemiddelde is wel flink toegenomen, tien jaar geleden was dat 30 duizend euro per huishouden.

Het spaartegoed is relatief gezien ook toegenomen. In vergelijking met het besteedbaar inkomen, ligt het gemiddelde spaartegoed dertig procent hoger. In 2004 lagen spaartegoeden en besteedbaar inkomen nog op hetzelfde niveau.

Een van de oorzaken dat er afgelopen zes maanden veel geld is gestort, komt doordat veel mensen eindejaarbonussen en vakantiegeld hebben gekregen. Daarnaast nemen spaarders, ondanks dat de rente in 2014 licht is gedaald, dit jaar veel minder geld op.  (Novum)