Clicky


Nieuwe zware kraan voor Wagenborg Nedlift

Nieuwe zware kraan voor Wagenborg Nedlift
25-07-2014 10:23 | Overig | auteur De Redactie

Onlangs is het kranenpark van Wagenborg Nedlift uitgebreid met een nieuwe 700 tons mobiele kraan. Met deze machine wordt de vloot in het zwaardere segment aanzienlijk versterkt. Voorzien van de modernste voorzieningen, zowel op het gebied van techniek als veiligheid, is deze kraan uiterst geschikt voor de inzet in de petrochemie, olie & gas en energiesector. 

Technische details

Deze DEMAG AC-700 is een 9-assige kraan met imposante afmetingen. Hij is namelijk bijna  21 meter lang, 3 meter breed en 4 meter hoog. De kraan is voorzien van een 60 meter lange hoofdmast en kan met  maximaal 160 ton ballast worden uitgerust. Ook is het mogelijk om de kraan op te bouwen met 36 meter giekverlenging, 50 meter vaste jib, of 96 meter beweegbare jib. Hiermee kan een maximale hijshoogte gehaald worden van circa 150 meter.

De kraan is uitgevoerd met een zogenaamde SSL (Sideways Super Lift). Met de mogelijkheid tot zijdelingse afspanning wordt de capaciteit van de kraan aanzienlijk vergroot ten opzichte van geen of normale afspanning.

Veiligheidsmaatregelen

De nieuwe 700 tonner is uitgevoerd met een uitgebreid veiligheidspakket bestaande uit voorzieningen waardoor het mogelijk is om volledig gezekerd bovenop de hoofdmast, sprenkel en jib te werken. Op diverse plaatsen zijn er relingen en bordessen gemonteerd om veilig op hoogte te kunnen werken. De kraan  is uitgerust met stempeldrukaanwijzing en een Refinery Kit (Electronische noodstopinstallatie, motor kan te alle tijde worden afgezet, ook buiten de kraan). 

Daarnaast is, net zoals bij onze 500 tonners, een hydraulische hulp mast geplaatst op het ballastframe om veilig te kunnen werken op hoogte tijdens het (de)monteren van ballast. De hydraulische mast, die voorzien is van een rem shute, zorgt ervoor dat de medewerker, in combinatie met een aangelijnd veiligheidsharnas, te alle tijde is gezekerd waardoor het risico op vallen van hoogte tot een minimum wordt beperkt. Met deze maatregelen voldoet de kraan volledig aan de EN13001 norm.

Sleuteloverdracht & eerste klus

Nadat algemeen directeur dhr. Klijn officieel de sleutel overgedragen heeft aan de machinisten is de kraan op vrijdag 18 juli voor het eerst ingezet. In de Eemshaven is samen met één van de 500 tonners van Nedlift een 185 ton zware heihamer vanaf de kade in een binnenschip gehesen.