Clicky


'Vliegramp vormt keerpunt in relatie met Rusland'

'Vliegramp vormt keerpunt in relatie met Rusland'
24-07-2014 23:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De vliegramp in Oekraïne vormt een 'waterscheidingsmoment' in de relatie tussen de Europese Unie (EU) en Rusland. De ramp heeft er mede toe geleid dat de EU nieuwe, scherpe sancties heeft opgesteld waarover aan het einde van de maand wordt gestemd. Dat blijkt uit een brief die donderdagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In de brief brengen minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de Tweede Kamer onder meer op de hoogte over de uitkomsten van het EU-overleg, afgelopen dinsdag.

De 'woede en frustratie' in Nederland over de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne 'en het bemoeilijken van een adequate afwikkeling sindsdien', werd door alle EU-ministers gedeeld, schrijven de bewindslieden.

Inmiddels wordt gewerkt aan een pakket van sancties, waarvan de uitkomsten eerder al naar buiten kwamen. De brief maakt echter duidelijk dat de EU-ministers nog strengere sancties niet schuwen. Zo wordt gewerkt aan 'gevoelige' maatregelen voor onder meer de energiesector.

In de brief gaan de bewindspersonen verder in op het strafrechtelijk onderzoek dat is gestart naar de toedracht van de vliegramp. "Als wordt vastgesteld dat MH17 niet door een ongeluk is neergestort, dan mogen de daders en medeplichtigen hun gerechte straf niet ontlopen. Dat zijn wij de slachtoffers en hun nabestaanden verplicht", schrijven de ministers.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie is samen met andere getroffen landen een onderzoek gestart. Centraal staat daarbij het 'vergaren en delen' van informatie. In dat licht wordt op 28 juli een overleg georganiseerd bij de Europese justitieorganisatie Eurojust.

De Tweede Kamer debatteert vrijdag over de brief en de vliegramp waarbij 298 mensen om het leven kwamen, onder wie 194 Nederlanders. (Novum)