Clicky


'Volledige Kamer terug van reces'

'Volledige Kamer terug van reces'
24-07-2014 18:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Mocht het kabinet besluiten tot een politiemissie in Oost-Oekraïne, dan komt daar waarschijnlijk begin volgende week een Kamerdebat over. Ingewijden bevestigen donderdagmiddag een bericht hierover van RTL Nieuws.

Er komen 'genoeg signalen' binnen dat het kabinet serieus bezig is met het voorbereiden van een eventuele missie om de rampplek veilig te stellen voor onderzoekers, zeggen meerdere bronnen. De verwachting is dat het kabinet hierover mogelijk donderdagavond of anders vrijdagochtend een zogeheten notificatiebrief naar de Kamer stuurt, waarin dit voornemen wordt bevestigd.

Kamerleden die op vakantie zijn in het buitenland hebben een seintje gekregen dat ze moeten kijken of ze begin volgende week kunnen terugkeren. Omdat er spoed achter zit, vindt het debat mogelijk maandag, dinsdag of woensdag plaats.

Als het kabinet daadwerkelijk besluit tot een missie, dan volgt een zogeheten artikel 100-brief, waarin de missie tot in detail wordt uiteengezet. Dan volgt nog een debat, waarbij uiteindelijk de hele Kamer moet instemmen met de missie. Formeel heeft het kabinet de instemming van het parlement niet nodig, maar in de praktijk wordt altijd gezocht naar een zo breed mogelijk draagvlak.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil donderdagmiddag nog niet speculeren over een eventuele missie. "Ik kan het pas beoordelen als ik een voorstel zie. En ik heb nog niets gezien", zei hij bij BNR Nieuwsradio. De regering moet nu eerste de ruimte krijgen en het is onverstandig om daar al snel als 'leunstoelgeneraal' op te reageren, zei de liberaal.

De Volkskrant schreef donderdag dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de fractievoorzitters al kort heeft bijgepraat over de mogelijke risico's van de missie. Die zouden er 'kritisch welwillend' tegenover staan. Nederland zou de missie samen met Australië willen vormgeven. Er zou worden gewerkt aan een VN-resolutie om het uitzenden van de politieagenten mogelijk te maken.

Australië heeft intussen vijftig politieagenten naar Londen gestuurd om stand by te staan voor een eventuele missie. Premier Tony Abbot heeft dat gezegd tijdens een persconferentie in Canberra, meldde de Britse krant Independent donderdag. "We zijn klaar om de Australische politie in te zetten in Oekraïne, om de rampplek veilig te stellen als onderdeel van een internationaal team onder VN-vlag", citeert de krant hem.

Een deel van de Kamer komt vrijdagochtend opnieuw terug van reces. De buitenlandwoordvoerders kregen maandag al een briefing van premier Mark Rutte (VVD). Vrijdag volgt een normaal debat met Rutte en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de stand van zaken met betrekking tot de nasleep van de ramp. Daarover stuurt het kabinet donderdag nog een brief over.

Naar verwachting zal vooral worden gesproken over hoe het gaat met de berging van de overgebleven slachtoffers. Voor veel partijen is dat net als voor het kabinet nog steeds de hoofdprioriteit. Daarnaast wordt waarschijnlijk gesproken over hardere sancties voor Rusland, waarmee de Europese ministers van buitenlandse zaken dinsdag al dreigden. (Novum)