Clicky


Onderzoeksteam MH17 ongestoord aan de slag

Onderzoeksteam MH17 ongestoord aan de slag
24-07-2014 14:46 | Ongevallen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het internationale onderzoeksteam dat momenteel de plek onderzoekt waar vlucht MH17 is neergehaald kan 'redelijk ongestoord' zijn werk doen. Dat heeft Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) donderdag laten weten tijdens een telefonische persconferentie in Oekraïne. Bewapende pro-Russische separatisten begeleiden het team.

De OVSE-waarnemers zijn er donderdag op uitgetrokken met onderzoekers en forensisch experts uit Maleisië en Australië. De separatisten zijn volgens OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiw mee om het team te beschermen.

In het rampgebied in het oosten van Oekraïne wordt nog altijd hevig gevochten. Een journalist ter plaatse meldde donderdagmiddag dat hij op de plek van de crash het geluid van raketten hoorde.

Het team brengt het rampgebied in kaart door foto's en aantekeningen te maken. Ook wordt gezocht naar nieuwe wrakstukken en stoffelijke resten.

Dit onderzoek staat echter los van het officiële onderzoek dat sinds dinsdag in handen is van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, zo laat een woordvoerder weten. Voor de raad is volstrekt onduidelijk wie de Maleisiërs en Australiërs zijn die nu door de Oekraïense velden trekken.



"De mensen die daar zijn maken geen deel uit van ons onderzoeksteam", zegt een woordvoerder. "Wij hebben nog steeds geen waarborgen gekregen dat het veilig genoeg is in het rampgebied."

De waarnemers van de OVSE lieten eerder weten met medewerkers van Malaysia Airlines en de Maleisische luchtvaartautoriteiten op pad te zijn. "Hun waarnemingen zullen ze wel met ons delen", aldus de woordvoerder van de Onderzoeksraad. (Novum)