Clicky


'Aanslag ophanden in Noorwegen'

'Aanslag ophanden in Noorwegen'
24-07-2014 10:41 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Noorse inlichtingendiensten hebben donderdag gewaarschuwd dat in het land een 'concrete terreurdreiging' is. Een groep strijders die in Syrië heeft meegevochten met de rebellen zou de komende dagen een aanslag willen plegen. Noorwegen heeft daar 'betrouwbare informatie' over ontvangen van een buitenlandse partner.

Het is niet duidelijk of de strijders Noorse staatsburgers zijn, of ze op dit moment in Noorwegen zijn of die kant op reizen. Ook is niet helder op welke doelen de strijders het gemunt hebben, waardoor de politie geen advies zegt te kunnen geven.

De Noorse treindiensten blijven volgens de publieke omroep NRK vooralsnog normaal rijden. Ook op de luchthavens worden geen extra maatregelen genomen.

De politie heeft in Noorwegen vaker gewaarschuwd voor het gevaar dat terugkerende Syriëgangers vormen. Er zouden zo'n vijftig Noren naar het land vertrokken zijn om deel te nemen aan de strijd.

Nederland houdt de ontwikkelingen in Noorwegen nauwlettend in de gaten. "Deze berichten bevestigen dat we alert moeten blijven", zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). (Novum)