Clicky


Vliegtuigen met lichamen MH17 geland

Vliegtuigen met lichamen MH17 geland
23-07-2014 15:53 | Ongevallen | auteur De Redactie

EINDHOVEN - De twee vliegtuigen met de eerste veertig stoffelijke overschotten van de vliegramp in Oekraïne zijn woensdag even voor 16:00 uur geland op Eindhoven Airport. Na een korte ceremonie worden de stoffelijke overschotten overgebracht naar een militaire kazerne in Hilversum voor het identificatieproces.

Zodra de vliegtuigen stilstaan en de kisten zijn uitgeladen volgt een minuut stilte. Bij deze ceremonie zijn onder meer koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher aanwezig. Geen van hen zal een toespraak houden. "Het is een dag van stilte", liet de Rijksvoorlichtingendienst eerder weten.

Nadat de lichamen zijn overgebracht in lijkwagens, vertrekt de rouwstoet over de A2 en A27 naar Hilversum. De snelweg is daar deels voor afgesloten. In de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum wordt de identificatie van de lichamen uitgevoerd. De identificatie is door het Landelijk Team Forensische Opsporing in Charkov voorbereid.

Het Hercules-vliegtuig van de Nederlandse luchtmacht vertrok woensdagochtend vanuit Charkov, anderhalf uur later vertrok de Australische Boeing C-17. De Australische Boeing C-17 vloog een stuk sneller dan de Hercules, beide toestellen kwamen daarom ongeveer gelijktijdig aan.

Voorafgaand aan het vertrek van het eerste vliegtuig in Charkov werd een korte ceremonie gehouden. Daarbij spraken vertegenwoordigers van Oekraïne, Australië en Nederland hun medeleven uit voor de nabestaanden van de 298 slachtoffers die vorige week om het leven kwamen bij de crash.  (Novum)