Clicky


'Bennink had koffiedeal DE al voorgekookt'

'Bennink had koffiedeal DE al voorgekookt'
23-07-2014 13:25 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Voormalig voorman van Douwe Egberts Jan Bennink stuurde al sinds zijn aantreden aan op een verkoop van het Nederlandse koffiebedrijf. Dat vermoeden heeft een meerderheid van de werknemers bij de koffieproducent, meldt website Follow The Money woensdag. Bennink zou aandeelhouders hebben 'voorgelogen en bedrogen' over zijn toekomstplannen met DE.

DE werd vorig jaar voor ruim zeven miljard euro verkocht aan de Duitse investeringsmaatschappij JAB. Volgens de werknemers wist Bennink al in november 2012 van de plannen van JAB. Naar buiten toe hield Bennink vol dat hij pas begin 2013 op de hoogte werd gebracht en dat het bod als een grote verrassing kwam.

Bennink kende twee van de drie bestuurders bij JAB uit zijn zakenverleden. In november 2012 had hij een vergadering met JAB in Londen waar hij van de aanstaande toenaderingspoging op de hoogte zou zijn gebracht. Bennink ontkende dat.

DE Master Blenders ging in 2012 naar de beurs nadat het bedrijf zelfstandig werd. Eind 2013, na de voltooiing van de verkoop aan JAB, verdween het Nederlandse bedrijf alweer. Tijdens het kortstondige beursavontuur had Bennink laten weten van DE een Nederlandse 'pure play' wereldspeler op de koffiemarkt te willen maken.

Werknemers bij DE hebben meer verdenkingen. De constructie waarmee niet-uitvoerend bestuurder Bennink in december 2012 Michiel Herkemij als bestuursvoorzitter opvolgt, is discutabel. Bennink sprak toen een beloningspakket af waarin hij uitsluitend wordt betaald in aandelen. Bij een eventuele overname worden die aandelen uitbetaald.

Die overname wordt officieel in de zomer van vorig jaar, tijdens een aandeelhoudersvergadering waarin over het bod van JAB wordt gestemd. Bennink overtuigt daar de aandeelhouders akkoord te gaan met de deal. Het bestuur zei toen verrast te zijn door het bod van JAB.

Toen de deal beklonken was, kondigde Bennink zijn aftreden aan. De tweeënhalf jaar die hij bij DE doorbracht, leverden hem 25 miljoen euro op, stelt FTM. (Novum)