Clicky


'Wit asfalt kan miljoenen besparen'

'Wit asfalt kan miljoenen besparen'
23-07-2014 10:05 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Als wegen worden aangelegd met lichtgekleurd asfalt is er veel minder straatverlichting nodig. Wegbeheerders kunnen zo tientallen miljoenen euro's besparen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een langdurig onderzoek van bouwconcern Dura Vermeer en Rijkswaterstaat.

In de afgelopen jaren zijn op verschillende plaatsen proeven gedaan met het zogenoemde luminumpave dat door Dura Vermeer is ontwikkeld. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten 'spectaculair'. De openbare verlichting kan op sommige plekken met de helft worden verminderd.

Het witte asfalt is overigens nog wel een stukje duurder, maar de onderzoekers menen dat niet direct alle wegen wit hoeven worden gemaakt. "Het helpt al heel erg als het wegdek in een donkere bocht verlicht wordt. Ook in de omgeving van scholen, sportverenigingen en woonwijken kan het de veiligheid simpel verhogen", zegt innovatiemanager Robbert Naus in de krant.

Vorig jaar besloot Rijkswaterstaat al de verlichting op de helft van de snelwegen na 23.00 uur uit te schakelen om kosten te besparen. Tot 2020 hoopt de wegbeheerder daar 35 miljoen euro mee uit te sparen.