Clicky


Inhaalverbod voor vrachtverkeer vernieuwd

Inhaalverbod voor vrachtverkeer vernieuwd
22-07-2014 23:57 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Door toenemend vrachtverkeer en uitbreiding van het wegennet past Rijkswaterstaat het inhaalverbod voor vrachtwagens op verschillende trajecten aan. Dit zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer en verbetert de verkeersveiligheid.

Verkeersbesluit

Voor de aanpassingen is eerder het ontwerp-verkeersbesluit genomen en op vrijdag 18 juli is het definitieve verkeersbesluit voor de actualisatie voor vrachtauto’s gepubliceerd.

De veranderingen worden tussen medio september en medio december 2014 doorgevoerd. De weggebruiker wordt dan geïnformeerd over de aanpassing via de brancheverenigingen en er worden factsheets verspreid bij grotere truckstops.

Inhaalverbod

In 2003 is op een deel van het Nederlandse autosnelwegennet een inhaalverbod voor vrachtverkeer ingesteld. De afgelopen jaren zijn veel snelwegen verbreed tot drie of meer rijstroken. Op deze wegen, circa 300 km, geldt in de nieuwe situatie géén inhaalverbod meer voor vrachtwagens.

Op dit moment geldt ongeveer op de helft van het aantal snelwegen met twee rijstroken een inhaalverbod voor vrachtwagens. Dit aantal blijft nagenoeg gelijk, wel betreft het soms andere trajecten:

- Op een aantal trajecten waar vrachtwagens nu mogen inhalen, wordt vanwege sterk toegenomen drukte een inhaalverbod ingevoerd.

- Op wegen met veel vrachtverkeer waar het inhaalverbod tot colonnevorming leidt en ander verkeer moeilijk kan in- en uitvoegen, wordt het inhaalverbod opgeheven.

- Op sommige trajecten is het vrachtverkeer ook buiten de spitsperioden toegenomen. Daar wordt het inhaalverbod uitgebreid van de spitsperiode naar de hele dag.

- Op trajecten langer dan 30 kilometer wordt het inhaalverbod voor vrachtverkeer vijf kilometer onderbroken. Vrachtwagens kunnen dan inhalen, dat voorkomt colonnevorming.

Overzicht inhaalverbod

Bekijk de overzichtskaart Actualisatie inhaalverbod vrachtverkeer  voor de situatie zoals die tussen medio september en medio december 2014 wordt ingevoerd. Kunt u de kaart niet goed lezen of wilt u weten waar de inhaalverboden vrachtverkeer precies gelden? Bekijk dan de tekstversie van de kaart.

Aan de kaart kan geen rechten worden ontleend. De informatie op de kaart kan veranderen. De aanwijzingen op de verkeersborden langs en boven de weg zijn leidend.