Clicky


Poetin: bemoei je met je eigen zaken

Poetin: bemoei je met je eigen zaken
22-07-2014 16:22 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De Russische president Vladimir Poetin heeft andere landen gezegd dat zij zich niet moeten mengen in Russische interne zaken. Dat heeft Sky News dinsdag gemeld. Poetin roept verder op tot een tijdelijke wapenstilstand in de Oost-Oekraïense provincie Donetsk, waar donderdag het vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte.

Russische media melden verder dat Poetin vindt dat westerse oproepen tot een staakt-het-vuren niet alleen gericht moet zijn aan de rebellen, maar ook aan het Oekraïense leger. Hij hekelde het instellen van en dreigen met sancties en roept op tot meer dialoog.

Rusland heeft zich volgens het staatshoofd 'strikt aan de internationale wetgeving en zijn verplichtingen tegenover zijn bondgenoten' gehouden. Poetin zei verder dat Rusland klaar is om 'op gepaste wijze' te reageren als de NAVO zich opdringt aan de Russische grens.

Ten slotte zei Poetin dat de regering gaat nadenken over verdere stappen om de economie tegen externe politieke dreigingen te beschermen. Pogingen om Rusland te destabiliseren zijn volgens het staatshoofd zinloos. Vooralsnog is er geen sprake van een dreiging voor de soevereiniteit van Rusland, aldus Poetin.

De Verenigde Staten en Europese Unie stelden al meerdere keren sancties in tegen Moskou. Diverse Europese regeringsleiders maakten zich de afgelopen dagen sterk voor strengere sancties tegen Rusland, naar aanleiding van de vliegramp. (Novum)