Clicky


Rusland stemt in met resolutie over MH17

Rusland stemt in met resolutie over MH17
21-07-2014 23:45 | Buitenland | auteur De Redactie

NEW YORK - Ook Rusland heeft maandagavond ingestemd met de VN-resolutie over vlucht MH17. De resolutie, die vraagt om toegang tot het rampgebied voor internationale onderzoekers en een plaatselijk staakt-het-vuren, werd met algemene stemmen aangenomen.

Australië, dat de resolutie opstelde, en Rusland onderhandelden de hele dag over de ontwerptekst. Even voor aanvang van de stemming liet VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin weten dat hij zich in het eindresultaat kon vinden.

Rusland eiste dat de de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de VN, de leiding over het onderzoek naar de ramp met het Maleisische passagiersvliegtuig kreeg. De Russen wilden verhinderen dat de Oekraïense autoriteiten het voortouw zouden nemen. De uiteindelijke compromistekst voorziet in een rol voor zowel Kiev als de ICAO.

Zolang Rusland zijn bedenkingen hield was het lot van de resolutie onzeker. Rusland heeft vetorecht en kon dus roet in het eten gooien.

De Veiligheidsraad spreekt zich met de woorden van de resolutie uit voor een ongehinderde toegang tot de rampplek voor internationale onderzoekers. De VN veroordelen de belemmeringen die gewapende groepen de afgelopen dagen hebben opgeworpen.

De raad spreekt zijn steun uit voor de onderzoekers van de ICAO. Oekraïne en alle andere betrokken landen moeten niet alleen de ICAO-ploeg hun volledige medewerking verlenen, maar ook assisteren bij civiel- of strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp.

Australië, dat een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad bezet, verloor bij de crash van MH17 37 burgers. Ook Nederland, dat 193 doden te betreuren heeft, maakte zich de afgelopen dagen in voor een uitspraak van de Veiligheidsraad. Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans woonde maandagavond de raadszitting bij en spreekt de raad ook toe. (Novum/AP)