Clicky


Drie miljoen euro boete voor scheepsbouwers vanwege illegale Roemenen

Drie miljoen euro boete voor scheepsbouwers vanwege illegale Roemenen
21-07-2014 11:28 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Vijf bedrijven uit de scheepsbouwsector die illegaal Roemenen in dienst hadden, hebben een boete van in totaal meer dan drie miljoen euro gekregen van de Inspectie SZW. De 66 Roemenen werden aangetroffen op een Nederlandse scheepswerf, maar hadden geen werkvergunning. De inspectie beboette twee opdrachtgevers, een hoofdaannemer en twee onderaannemers. Dat meldde de Inspectie SZW maandag.

De hoofd- en onderaannemers kregen met 792 duizend euro elk de grootste dwangsom. De boete komt neer op twaalfduizend euro per werknemer. De opdrachtgevers moeten 384 duizend en 372 duizend euro betalen. De bedrijven kunnen in beroep gaan.

De Zwitserse opdrachtgevers hadden vorig jaar aan een Nederlandse scheepswerf opdracht gegeven twee schepen te bouwen. De werf besteedde de opdracht uit aan een aannemer die weer een onderaannemer inhuurde.

De inspectie waarschuwt dat ook dit jaar 'intensief' wordt gecontroleerd in de scheepsbouw- en reparatiesector. De inspecteurs letten vooral op tekenen van onderbetaling, illegale tewerkstelling, te lange werktijden en het werken onder slechte arbeidsomstandigheden, aldus de inspectie. (Novum)