Clicky


Contargo voert voor transporten van en naar Rotterdam een congestietoeslag in

Contargo voert voor transporten van en naar Rotterdam een congestietoeslag in
21-07-2014 09:46 | Algemeen | auteur De Redactie

ZWIJNDRECHT - Vanwege vertragingen bij de afhandeling van containers in de haven van Rotterdam voert Contargo een congestietoeslag in. Voor boekingen op binnenschepen met een vast vaarschema wordt vanaf 1 augustus 2014 per in Rotterdam omgeslagen container een toeslag van 15 euro berekend.

Sinds half april moeten de binnenschepen van Contargo in de zeehaventerminals van Rotterdam steeds langer wachten op behandeling. Doorlooptijden van 50 uur met uitschieters van 90 uur komen regelmatig voor. Dit gooit de vaarschema’s van de containeroperator flink in de war. Gemiddeld zijn de doorlooptijden een derde langer. Een vijfde van de exportcontainers kan door gebrek aan capaciteit niet bij de geplande terminal gelost worden. In plaats daarvan moeten ze met een vrachtwagen naar de plaats van bestemming gebracht worden, wat veel omslachtiger en duurder is.

"We hebben extra scheepsruimte gecharterd om onze vaarschema’s te kunnen aanhouden en vechten elke dag voor onze klanten om een snelle afhandeling", zegt Marcel Hulsker, één van de directeuren van Contargo Waterway Logistics.

Met de toeslag financiert Contargo een concept om de doorlooptijd bij zeehavens flexibeler te maken. Hierbij hoort ook de uitbreiding van de vloot en een onvolledige belading van de schepen.

"Wij willen onze klanten een goed en betrouwbaar product aanbieden. Om ondanks vertragingen in de haven van Rotterdam de afgesproken data te kunnen aanhouden, vragen wij onze klanten om zo vroeg mogelijk te boeken. Hoe meer vrijheid wij bij de planning hebben, hoe beter", zegt Cok Vinke, een andere directeur van Contargo Waterway Logistics. Contargo houdt ook de situatie in de haven van Antwerpen nauwlettend in de gaten. Omdat de vakantie net begonnen is, vreest de logistieke dienstverlener ook daar vertragingen.

Met een jaarlijkse transportcapaciteit van 2 miljoen TEU is Contargo een van de marktleiders op het gebied van logistieke containernetwerken in het Europese achterland. Contargo integreert het containerverkeer tussen de havens in West-Europa, de Duitse Noordzeehavens en het Europese achterland. In Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Tsjechië heeft het bedrijf 25 containerterminals. Daarnaast heeft Contargo zeven kantoren in Duitsland, Nederland, België en Japan. Bovendien exploiteert het bedrijf eigen binnenvaart- en spoorcontainerdiensten. De 800 medewerkers hebben in 2013 een omzet van 410 miljoen euro gerealiseerd.