Clicky


Studio Zomergasten is 'vacuüm verpakt'

Studio Zomergasten is 'vacuüm verpakt'
20-07-2014 09:45 | Showbizz | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De redactie van Zomergasten laat zich tijdens de uitzending niet afleiden door berichten op Twitter. "De studio is tijdens de uitzending vacuüm verpakt", zegt eindredacteur Peter van Ingen. "Dan zijn we met niks anders bezig dan met de uitzending."

De redactie leest pas na het programma de reacties van het publiek. "Wij volgen alles uit nieuwsgierigheid. Ook de twitterberichten, hoewel dat natuurlijk maar om een klein deel van de kijkers gaat", zegt Van Ingen. Het programma waarin een hoofdgast tv-beelden bespreekt die indruk hebben gemaakt, kan zondag traditiegetrouw op veel kritiek rekenen.

"Onze gasten zijn vaak bekende Nederlanders waar mensen een oordeel over hebben", verklaart Van Ingen de behoefte van veel kijkers om kritiek te spuien. "En het beslaat een hele avond. Je wordt drie uur lang meegenomen. Mensen kijken zelf ook naar de beelden en interpreteren die anders dan de gasten en hebben daardoor ook weer andere vragen dan de presentator."

Wilfried de Jong presenteert het programma dit jaar voor de tweede keer. "Hij was vanaf het begin al op zijn gemak", vertelt Van Ingen. "Hij bereidt zich altijd op dezelfde manier voor", gaat hij verder. "Maar hij kent nu natuurlijk de plek, de sfeer en het ritme van het programma."

Voor gast Freek de Jonge is het concept ook niet nieuw. Hij presenteerde Zomergasten een seizoen in 1996, nadat Van Ingen er zelf mee gestopt was. "Dat is natuurlijk al een hele tijd geleden", aldus Van Ingen. "We hebben met Adriaan van Dis ook gezien dat als je presentator bent geweest, je je als gast eigenlijk niet anders gaat gedragen of met de presentatie gaat bemoeien."

De redactie van Zomergasten is het hele jaar door bezig met het vinden van de juiste gasten. "We krijgen vaak te horen, waarom vragen jullie die en die niet?", vertelt Van Ingen die vanaf de eerste uitzending in 1988 betrokken was bij het programma. "Maar gasten moeten ook fragmenten kunnen leveren. Als iemand nooit televisie kijkt, kan dat niet. Daarom hebben we bijvoorbeeld sommige belangrijke schrijvers niet kunnen doen."

De eerste aflevering van Zomergasten wordt zondagavond vanaf 20.15 uur uitgezonden op Nederland 2. Het programma is ook live te volgen via internet.  (Novum)