Clicky


CNV: UPS betaalt geen loonsverhoging

CNV: UPS betaalt geen loonsverhoging
17-07-2014 10:38 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - CNV Vakmensen ontving vorige week de brief die op 3 juli door UPS aan de werknemers is verstuurd. Een brief over de cao onderhandelingen. Opvallend in de brief is dat UPS zegt geld te hebben gereserveerd voor een loonsverhoging. UPS is bereid om een loonsverhoging te betalen. Toch krijgen de chauffeurs er geen cent bij. "UPS blijft de loonsverhoging reserveren. Dat is lekker goedkoop. Tegelijk geeft het management van UPS aan dat zij geen begrip hebben voor onaangekondigde acties van de vakbonden. UPS gaat zich beraden hoe ze hier anders mee om kunnen gaan om de continuïteit en de werksfeer te waarborgen", aldus Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

"De meest simpele oplossing is dat UPS een afspraak maakt met de vakbonden om het gereserveerde bedrag aan loonsverhoging te gaan betalen. UPS kan met vakbonden een cao-afspraak maken. Als UPS bereid is om 3% loonsverhoging te betalen maken we gelijk de afspraak dat er geen acties meer gevoerd worden. De continuïteit is gewaarborgd en ook de werksfeer zal beter worden. Meer loon is altijd welkom en kan ook een waardering zijn van UPS aan de werknemers voor het werk dat zij doen."

CNV daagt UPS uit

"Roepen dat je geld hebt klaar liggen voor een loonsverhoging klinkt leuk. Als werknemer bij UPS koop je daar niets voor. Daarom heeft CNV Vakmensen UPS uitgedaagd om een cao-afspraak te maken."

UPS wil geen cao afsluiten

Op vrijdag 11 juli is gesproken met Erik Dekker, bedrijfsjurist van UPS, over de brief van 3 juli. "Uit dat gesprek blijkt duidelijk dat UPS niet van plan is om het gereserveerde geld voor een loonsverhoging ook echt aan de werknemers te gaan betalen. Pas nadat er een cao-afspraak tussen de werkgeversorganisatie TLN en de vakbonden over verhoging van de lonen is gemaakt, gaat UPS de dan afgesproken loonsverhoging betalen", vervolgt van Rijssel.

"UPS wil geen tijdelijke cao met het CNV afsluiten. De cao beroepsgoederenvervoer is een standaard cao. Dat betekent dat je daar niet van mag afwijken. Stel, er komt landelijk een cao-afspraak waarin met terugwerkende kracht een loonsverhoging wordt afgesproken. Als die loonsverhoging lager is dan de loonsverhoging die UPS betaalt, kan UPS gedwongen worden om het verschil in loonsverhoging terug te vorderen bij de werknemers van UPS. Dit is eigenlijk het grootste bezwaar dat UPS aanvoert tegen het afsluiten van een eigen (tijdelijke) bedrijfs-cao. Ook zegt UPS dat zij niet gaan buigen voor acties die er bij het bedrijf gevoerd worden."

TLN

"UPS zegt contact te hebben gehad met TLN. Bij TLN heeft UPS aangegeven dat UPS een loonsverhoging wil betalen. Ook heeft UPS aangedrongen op overleg met vakbonden om een cao af te sluiten."

Dode mus

"UPS maakt werknemers blij met een dode mus. "Ik heb het geld wel, maar jij krijgt het niet" is eigenlijk de boodschap van UPS aan haar werknemers. Dat getuigt niet van respect van het management voor al die mensen die elke dag in de weer zijn om de klanten van UPS tevreden te stellen. En dan ook nog klagen over onaangekondigde acties. Dit lijkt meer op een ondoordachte actie van UPS om te proberen werknemers ervan te weerhouden mee te doen aan de acties die door de vakbonden worden georganiseerd voor een nieuwe cao", besluit van Rijssel.