Clicky


FNV bang voor groot baanverlies Kuwait Petroleum

FNV bang voor groot baanverlies Kuwait Petroleum
16-07-2014 13:38 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten maakt zich ernstige zorgen over de toekomst van de ongeveer achthonderd mensen die direct of indirect voor Kuwait Petroleum Europoort werken. Als niet wordt geïnvesteerd moet de raffinaderij saneren of zelfs sluiten, vreest de bond. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) moet Koeweit, eigenaar van het bedrijf, daarop aanspreken.

FNV is bezorgd omdat in de Koeweitse pers wordt gespeculeerd over een sluiting of verkoop van de Nederlandse raffinaderij. Vanwege de overcapaciteit in de huidige markt is een verkoop echter onwaarschijnlijk, zegt Bondgenoten.

Koeweit heeft een verantwoordelijkheid om sluiting te voorkomen omdat staatsbedrijf Kuwait Petroleum in 2006 een overname door Lukoil dwarsboomde, vindt de bond. Lukoil wilde toen twee miljard dollar (anderhalf miljard euro) investeren. Kuwait Petroleum investeerde nauwelijks in de raffinaderij nadat de verkoop was afgeketst.

Omdat Kuwait Petroleum een staatsbedrijf is, is de beslissing om wel of niet te investeren 'politiek gemotiveerd'. "Financiering van de noodzakelijke investeringen zal voor Koeweit geen probleem zijn", schrijft de bond woensdag aan Kamp.

Kamp gaat in september naar Koeweit. Hij spreekt daar onder meer met de minister van olie. (Novum)