Clicky


‘Duurzame brandstofvisie met LEF’ aangeboden aan staatssecretaris

‘Duurzame brandstofvisie met LEF’ aangeboden aan staatssecretaris
02-07-2014 13:31 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

DEN HAAG - Op maandag 30 juni 2014 is het visiedocument ‘Duurzame brandstofvisie met LEF’ aangeboden aan de staatsecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu (IenM). De visie is tot stand gekomen tijdens een reeks LEF-sessies, met medewerking van meer dan 100 verschillende partijen.

De visie is een vervolg op het ‘Energieakkoord voor duurzame groei’ van de SER, waarin ambitieuze langetermijndoelen voor vervoer in Nederland zijn opgenomen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te verminderen.

Stiller, schoner en zuiniger

In de visie omschrijven de partijen welke brandstoffen voertuigen, vaartuigen, vliegtuigen en treinen in Nederland het beste kunnen gebruiken op weg naar stiller, schoner en zuiniger vervoer:

Wegvervoer: inzetten op elektrisch rijden met batterij en waterstof, elektrisch rijden combineren met duurzame biobrandstoffen, hernieuwbaar gas als overbruggingsoptie (en als langetermijnoplossing voor zwaar vervoer), maximale inzet op efficiencyverbeteringen.

Scheepvaart: efficiënter omgaan met energie, in combinatie met overgang naar gebruik van LNG en inzet van duurzame biobrandstoffen.

Luchtvaart: verdere efficiencyverbetering, onder andere door innovatie vliegtuigtechnologie en -infrastructuur en toepassing van duurzame biokerosine.

Railsector: vergroening van het elektriciteitsgebruik en waar mogelijk diesel vervangen door bio-LNG.

Bijzonder

De grote uitdaging van dit traject was om met deze grote groep de individuele brandstofsporen van voertuigen, vaartuigen, vliegtuigen en treinen aan elkaar te verbinden. Een unieke samenwerking tussen bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, centrale en decentrale overheden en kennisinstellingen.

Theye Veen (SkyNRG), deelnemer aan het visietraject, zegt hierover: "Wat ik heel gaaf vind is dat die verschillende industrieën toch bij elkaar zijn gekomen en consensus hebben gevonden. Er is iets gekomen en dat ligt nu op tafel. Hier zijn we het over eens met elkaar, en dat is heel bijzonder."

Actie

Het blijft niet bij een visietraject en visiedocument: de betrokken partijen gaan de tweede helft van 2014 aan de slag met een actieplan. Dit wordt in het najaar van 2014 aangeboden aan het kabinet.