Clicky


Amerikaans schip in Italië voor chemicaliën Syrië

Amerikaans schip in Italië voor chemicaliën Syrië
01-07-2014 20:12 | Algemeen | auteur De Redactie

GIOIA TAURO - Het Amerikaanse schip Cape Ray is dinsdag aangekomen in Italië voor de vernietiging van 1300 ton Syrische chemische wapens en chemicaliën. Bij de Zuid-Italiaanse havenstad Gioia Tauro worden de chemicaliën van een Deens schip overgeheveld op de Cape Ray, dat de stoffen onschadelijk zal maken. Vorige week droeg Syrië zijn laatste chemicaliën over aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Het bijna tweehonderd meter lange schip heeft een speciale uitrusting aan boord om de chemische wapens op open zee onschadelijk te maken. De Cape Ray vernietigt de giftigste en gevaarlijkste chemicaliën. Andere materialen worden gebracht naar stortplaatsen voor chemisch afval. De afgelopen maanden verwijderde een OPCW-missie de chemicaliën stapsgewijs uit Syrië.



De inwoners van Gioia Tauro zijn niet blij met de overdracht zo vlak voor hun deur. Zij vrezen dat de missie milieu- en gezondheidsproblemen in Italië kan veroorzaken. Ook zijn ze boos omdat ze zo weinig informatie over de operatie hebben ontvangen en niet duidelijk is wat zich nu precies voor de kust gaat voltrekken. (Novum/AP)