Clicky


Vrachtwagenchauffeur krijgt gelijk in zaak over alcoholslot

Vrachtwagenchauffeur krijgt gelijk in zaak over alcoholslot
11-06-2014 12:31 | Overtredingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Een vrachtwagenchauffeur die de kosten van een alcoholslot niet kon betalen, mag weer de weg op. De Raad van State heeft woensdag bepaald dat zijn groot rijbewijs, dat hij begin 2012 kwijt raakte, niet langer dan twee jaar ongeldig mag worden verklaard.

In de regel is een chauffeur die niet deelneemt aan een door het CBR opgelegd alcoholslot programma, zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijt. De Raad van State vindt die periode in dit geval te lang.

Sinds hij zijn vrachtwagenrijbewijs kwijtraakte, heeft de chauffeur niet meer kunnen werken. Daardoor heeft hij problematische schulden opgebouwd. Schuldsanering en een gedwongen verkoop van zijn huis dreigen. Deze gevolgen vindt de Raad van State niet in verhouding staan tot het educatieve doel dat met het alcoholslot programma is gediend. 

Het hoogste rechtscollege op het gebied van bestuursrecht merkt ook op dat niet van iedereen kan worden verwacht dat hij de kosten van het alcoholslot kan betalen. Die bedragen in de praktijk zo’n 4000 tot 5000 euro, terwijl werd uitgegaan van maximaal 2000 euro toen het programma werd ingevoerd.

De chauffeur was het er niet mee eens dat hij verplicht werd aan een alcoholslot programma deel te nemen en procedeerde tegen deze beslissing tot aan de Raad van State.

Auteur: Caroline Moerland