Clicky


Meer belasting op kapitaal voor VVD onbespreekbaar

Meer belasting op kapitaal voor VVD onbespreekbaar
07-06-2014 10:29 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De VVD vindt een hogere belasting op vermogen onbespreekbaar. Dat stelt fractievoorzitter van de partij Halbe Zijlstra zaterdag in De Telegraaf. Kapitaal zit namelijk vaak vast in een eigen huis of een eigen bedrijf, aldus Zijlstra. Het zou daarom 'dom' zijn om dat af te romen, vindt hij.

Zijlstra reageert daarmee onder meer op uitspraken van PvdA-voorman Diederik Samsom, die vorige maand in een vraaggesprek met de Volkskrant pleitte voor een lagere belasting op inkomen en een hogere aanslag op kapitaal. Het pleidooi van Samsom sluit daarmee naadloos aan bij in de discussie die is aangewakkerd door het boek van de Franse econoom Thomas Piketty.



Voor de fractievoorzitter van de VVD is die weg 'niet begaanbaar', zo stelt hij in de Telegraaf. "Hoe vaak moet je over een verdiende euro belasting betalen", vraagt Zijlstra zich af. Hij noemt een hogere belasting op kapitaal 'een grote pot geld, waar links begerig naar kijkt'.

Met een lagere belasting op inkomen is Zijlstra het wel eens. "Ik zie een brede tendens aan de linkerkant om de kosten op arbeid te verlagen," zegt hij. "Dat wil ik ook. Maar wel voor iedereen die werkt. Alle vier de schijven van de inkomstenbelasting moeten omlaag." (Novum)