Clicky


Fractiemedewerkers 50Plus melden zich ziek

Fractiemedewerkers 50Plus melden zich ziek
02-06-2014 17:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Vier van de vijf fractiemedewerkers van 50Plus hebben zich maandag ziek gemeld. Alleen de persvoorlichter is nog aan het werk. Dat bevestigt fractieleider Norbert Klein maandagmiddag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Klein betreurt het dat de medewerkers ziek thuiszitten.

Klein weet niet waarom de medewerkers zich ziek hebben gemeld, maar vermoedt dat het verband houdt met het conflict dat zijn partij splijt. "Het is heel treurig, maar ik heb heel veel begrip voor het feit dat zij zich wellicht door de omstandigheden ziek melden." Hoelang zij wegblijven, weet hij evenmin.

RTL Nieuws maakt gewag van een doktersverklaring die de medewerkers hebben overgelegd, waaruit blijkt dat zij niet meer zijn opgewassen tegen de spanningen in de fractie. Daarvan weet Klein niets. "Ze hebben zich ziek gemeld. Dat is het enige wat ik weet."

De fractieleider ligt sinds vorige week overhoop met zijn fractiegenoot Martine Baay, die hij uit de fractie zette. Baay weet zich echter verzekerd van de steun van het partijbestuur, die het vertrouwen in Klein opzegde. Sindsdien gaan de hoofdrolspelers in het conflict rollebollend over straat.

Klein ontkent verder dat hij de bankrekeningen van de fractie heeft laten blokkeren, zodat Baay er geen gebruik van kan maken. "Dat is volstrekte onzin. Ik kan dat ook helemaal niet." Daarnaast gaat het om subsidiegeld dat netjes moet worden verantwoord. Als Baay daar iets mee doet, wordt dat vanzelf duidelijk.

Wel klopt het dat de Kamerpas van de medewerker van Baay is geblokkeerd. Met de pas had hij toegang tot het Kamergebouw. De blokkering is volgens Klein logisch, omdat het contract met de medewerker dit weekeinde werd ontbonden. Inmiddels is duidelijk dat hij voor Baay wil blijven werken. "Dat is prima. Dan krijgt hij uiteraard weer een pas."

Dinsdag buigt ook het bestuur van de Tweede Kamer zich over de ontstane situatie. Klein gaat er echter van uit dat hij zich gewoon fractieleider van 50Plus mag blijven noemen. Een lijmpoging met Baay acht hij onwaarschijnlijk, omdat volgens hem sprake is van een 'onherstelbare vertrouwensbreuk'. "Maar zeg nooit nooit." Klein wil het gesprek aan blijven gaan met zijn partijgenoten. "Maar het wordt lastig." (Novum)