Clicky


Grootste stuk uit de collectie van het MLM op transport naar het nieuwe museum

Grootste stuk uit de collectie van het MLM op transport naar het nieuwe museum
27-05-2014 11:29 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

SOESTERBERG - Op maandag 26 mei werd het grootste stuk uit de collectie van het voormalige Militair Luchtvaart Museum te Soesterberg over de weg getransporteerd naar het nieuwe Nationaal Militair Museum in aanbouw, ruim 5 kilometer verderop.

Het betrof een Dornier D024K X24 vliegboot, ondanks de demontage van de vleugels en de staartvlakken bleef dit toch het grootste object.

Specialisten van, van der Vlist plaatsten de vliegboot op een speciaal transportframe en met behulp van machinerollers werd het toestel naar buiten gereden, slechts vier centimeter speling tussen de motoren de deuropening maakte dit een uitdaging. Vervolgens werd in de stromende regen het frame met behulp van vier hefportalen opgekrikt waarna er een 4-assige uitgeschoven Nooteboom dieplader onder kon worden gereden, getrokken door een 5-assige Volvo FM 480.

Om 22.00 werd het toestel onder begeleiding over de weg naar zijn nieuwe locatie gebracht.

Ook veel legervoertuigen verhuizen mee

Op het voormalige MLM in Soesterberg worden voertuigen bestemd voor de collectie van het NMM gereed gemaakt voor hun nieuwe bestemming, brandstof en olie worden afgetapt zodat er geen schadelijke stoffen meer in de voertuigen aanwezig zijn. Na wielvoertuigen, legertrucks en pantservoertuigen, worden ook tanks gereed gemaakt voor transport naar het nieuwe museum wat per TropCO van Defensie plaatsvindt.

©Foto's: Rob Dragt