Clicky


Nog altijd geen schot in cao beroepsgoederenvervoer

Nog altijd geen schot in cao beroepsgoederenvervoer
27-05-2014 10:44 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - Na een paar maanden actievoeren zit er nog steeds geen schot in een nieuwe cao beroepsgoederenvervoer. "De werkgevers zijn stug en blijven achter hun bureaus zitten. Dat betekent dat we de druk moeten opvoeren, om alsnog een nieuwe cao voor elkaar te krijgen", zegt Tjitze van Rijssel, onderhandelaar voor CNV Vakmensen

Wat is er in de afgelopen periode gebeurd? De onderhandelingen met de werkgevers (TLN en VVT) zijn op 15 februari stukgelopen. De werkgevers kwamen met een loonbod van nul procent voor een cao met een looptijd van 12 maanden.

Op 15 maart zijn er op diverse plaatsen in het land bijeenkomsten geweest. De aanwezige CNV-leden hebben dit bod van de werkgevers resoluut verworpen. Daarnaast gaf een overgrote meerderheid van de CNV-leden aan dat zij samen via acties de werkgevers wilden bewegen tot een betere cao.

"Wij hebben de werkgevers vervolgens een ultimatum gestuurd, dat afliep op 20 maart. Het was een laatste kans om acties te voorkomen. De werkgevers zijn hier niet op ingegaan. Ze hebben niet eens de moeite genomen om een reactie te geven. De werkgevers nemen kenbaar hun werknemers niet serieus."

Acties

Door het hele land zijn acties georganiseerd. "Veel collega’s namen de tijd om te overleggen, van gedachten te wisselen en het ongenoegen te uiten over de opstelling van de werkgevers. Met als gevolg: klanten zijn later bevoorraad, werkgevers moesten extra loon betalen om het werk gedaan te krijgen én werkgevers zijn in de media in een slecht daglicht geplaatst. Hier hadden werkgevers en opdrachtgevers last van", vervolgt van Rijssel.

Boosheid en teleurstelling

Gedurende de acties is bevestigd dat werknemers boos zijn. Boos omdat ze zien dat hun werk onder druk staat door oneerlijke concurrentie. Concurrentie die mede wordt veroorzaakt omdat dat regels onvoldoende worden nageleefd. In de sector zijn veel problemen, dat zal niemand betwisten. "Daarom vinden wij het zeer teleurstellend dat de werkgevers geen goede cao willen afsluiten. Wij hebben juist nu een goede cao nodig om gedurende de looptijd met de werkgevers een serieus gesprek te hebben over noodzakelijke vernieuwingen en wijzigingen. Maar als de werkgevers ons nu niet serieus nemen, waarom zouden ze dat morgen wel doen!?"

Verdere acties

"De werkgevers zijn stug en willen niet in gesprek over een goede cao. Zelfs na een actieperiode van twee maanden blijven de werkgevers achter hun bureaus zitten. Kaderleden en actiecomité leden van CNV Vakmensen overleggen nu over nieuwe acties die de werkgevers ervan moeten overtuigen om serieus in gesprek te gaan over een goede cao", besluit van Rijssel.