Clicky


De Rouwe: geen uitzondering voor vrachtwagenchauffeurs bij alcoholslot

De Rouwe: geen uitzondering voor vrachtwagenchauffeurs bij alcoholslot
15-05-2014 17:20 | Overtredingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Onlangs berichtte de NOS dat er voor vrachtwagenchauffeurs een uitzondering gemaakt wordt bij het opleggen van een alcoholslot als straf. CDA woordvoerder Sander de Rouwe was zeer verbaasd over deze plotselinge uitzondering. Volgens de NOS blijft het vrachtwagenrijbewijs geldig en zij krijgen ook geen alcoholslot in hun privéauto. De Rouwe: “Daarmee is hun straf kennelijk lichter dan die van gewone automobilisten. Dat is de wereld op zijn kop.” Genoeg reden voor het CDA om hier Kamervragen over te stellen.

De Rouwe wilde graag weten of het NOS-bericht klopt, wat de ingangsdatum is van dit ‘absurde’ besluit en op grond van welke argumenten dit besluit is genomen. Volgens hem mag juist van beroepschauffeurs een bijzondere verantwoordelijkheid worden gevraagd als het gaat om alcohol in het verkeer, in werktijd maar ook daarbuiten. “Er is geen enkel excuus voor alcohol in het verkeer, ook, of zelfs juist, als het je beroep is om elke dag met zware grote combinaties op onze Nederlandse wegen te rijden.”

Staatssecretaris Mansveld deelde die mening met de Rouwe. Maar de Raad van State heeft volgens haar de uitspraak gedaan dat het disproportioneel is om het rijbewijs van vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs af te nemen. Daarom is gekozen voor een tijdelijke oplossing. De kleine groep van vrachtwagenchauffeurs die voor hun beroep afhankelijk zijn van hun rijbewijs krijgen ofwel een educatieve maatregel of een onderzoek om te bepalen of alsnog het rijbewijs ingetrokken moet worden. Het doel is verder om de wet voor 1 januari 2016 zodanig aan te passen dat er ook in een vrachtwagen of bus een alcoholslot ingebouwd kan worden.

Op verzoek van de Rouwe zegde de staatssecretaris toe om alles nogmaals schriftelijk op een rijtje te zetten en dit via een brief naar de Kamer te sturen.