Clicky


Ontgassen binnenvaartschepen aangepakt

Ontgassen binnenvaartschepen aangepakt
14-05-2014 12:31 | Algemeen | auteur De Redactie

Provincie Zuid-Holland, ministerie van Infrastructuur en Milieu, provincie Noord-Brabant en gemeente Rotterdam hebben op 12 mei 2014 bestuurlijke overeenstemming bereikt over het terugdringen van ontgassingen door varende binnenvaartschepen. Gedeputeerde Janssen is blij dat alle betrokken overheden en industrie voor een schonere leefomgeving voor onze inwoners gaan zorgen.

Maatregelen

Er is overeenstemming bereikt over de uitwerking van een samenhangend pakket van internationale, nationale, regionale en lokale maatregelen. De maatregelen bestaan enerzijds uit een convenant met het bedrijfsleven op nationaal en regionaal niveau en anderzijds uit verbodsbepalingen in internationale, nationale, regionale en lokale regelgeving.

Ontgassen

Nadat schippers hun lading hebben gelost is het soms nodig om de ruimen te ontdoen van restanten van die lading. Waar het vluchtige stoffen betreft wordt dit vaak gedaan door middel van het varend ontgassen van het schip. De ruimten zijn dan weer schoon en klaar voor de volgende lading. De dampen die vrijkomen bij ontgassen zorgen voor overlast en kunnen schadelijk zijn voor de omgeving. Met dampopvanginstallaties kunnen schepen gecontroleerd worden ontgast.

Wijziging Provinciale Milieuverordening

Gedeputeerde Janssen is voornemens om op zo kort mogelijke termijn een voorstel voor wijziging van de Provinciale Milieuverordening aan Provinciale Staten voor te leggen. Dit om de schadelijke gevolgen van het ontgassen voor omwonenden van de vaarroutes en van de havens van Rotterdam, Dordrecht en Moerdijk stevig aan te pakken. In deze wijziging wordt een verbod op het varend ontgassen van benzeen met ingang van 1 januari 2015 opgelegd. Dit verbod moet verder voor het ontgassen van benzeenhoudende producten (10% benzeen of meer) op 1 januari 2016 ingaan.

Foto's

  • J.Roeland
    ESTERO
  • J.Roeland
    MANNA
  • J.Roeland
    TYDA KYRA
  • Binnenvaartschip LIA
    Binnenvaartschip LIA