Clicky


Terugroepactie kost GM bijna alle winst

Terugroepactie kost GM bijna alle winst
24-04-2014 14:36 | Algemeen | auteur Redactie

DETROIT - Het terugroepen van een slordige zeven miljoen auto's heeft de winst van het Amerikaanse General Motors vorig kwartaal nagenoeg doen verdampen. De autofabrikant zag zijn winst tussen januari en maart met 86 procent inzakken, zo maakte General Motors donderdag bekend. Onder de streep resteerde 125 miljoen dollar (negentig miljoen euro).

De laatste keer dat General Motors dusdanig zwak presteerde was kort nadat het bedrijf in 2008 werd gered door de Amerikaanse overheid. De winstval is voor een belangrijk deel het gevolg van de recente terugroepacties, die een slordige 1,3 miljard dollar kostten. Daarnaast moest GM nog eens driehonderd miljoen dollar afschrijven vanwege reorganisaties.

Verder moest de Amerikaanse autogigant nog eens 419 miljoen dollar afschrijven vanwege het gebruiken van de verkeerde wisselkoers voor zijn Venezolaanse activiteiten. Zonder eenmalige kosten kwam de winst van GM uit op zeshonderd miljoen dollar. Dat is ruim boven de zeventig miljoen waar Wall Street op rekende.

General Motors moest de afgelopen maanden verscheidene autotypes terughalen en herstellen, onder meer omdat ze oververhit konden raken of kampten met problemen aan de airbags. Het concern ligt tevens onder vuur vanwege het niet terugroepen van auto's van voor 2007 met een defecte contactsleutel. Die auto's vielen soms plots uit, wat naar verluidt de oorzaak is van ten minste dertien dodelijke ongevallen. (Novum/AP)