Clicky


Teeven onder vuur na kritisch asielzoekersrapport

Teeven onder vuur na kritisch asielzoekersrapport
24-04-2014 13:32 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren kritisch en bezorgd op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waaruit blijkt dat vreemdelingen in asielzoekerscentra risico lopen op lichamelijke of geestelijke schade. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) 'eindelijk orde op zaken stelt' en de aanbevelingen uit het rapport overneemt.

Schouw wil zo snel mogelijk een plan van aanpak van de staatssecretaris. "Het grootste probleem is dat er onvoldoende samenhang is in de uitvoering van het asielbeleid. Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden", aldus Schouw.

GroenLinks-parlementariër Linda Voortman stelt dat de staatssecretaris een 'boel heeft uit te leggen'. "Uit het rapport van de onderzoeksraad blijkt duidelijk dat er veel schort aan de zorg voor asielzoekers. Het humane aspect wordt ondergeschikt gemaakt aan het uitzetten van mensen. Een jaar na de tragische dood van Dolmatov is dat onverteerbaar."

Aleksandr Dolmatov was een Russische asielzoeker die vorig jaar zelfmoord pleegde in vreemdelingendetentie. Deze kwestie bracht Teeven in grote politieke problemen. Hij beloofde daarop het asielbeleid humaner te maken.

PvdA-Kamerlid Marit Maij wil dat Teeven aan de slag gaat met de aanbevelingen van de Onderzoeksraad. "De samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties moet beter, medewerkers moeten meer ruimte krijgen voor een individuele benadering en er moet gewaarborgd worden dat vreemdelingen met psychiatrische problemen zorg krijgen."

Het rapport bevat 'nuttige handvatten' voor verbeteringen, zegt ook Malik Azmani van coalitiegenoot VVD. "Bijvoorbeeld over een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen, zoals bij de overdracht van medische gegevens."

"We hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten", reageerde Teeven voor de camera van RTL Nieuws. Maar als het gaat om de zorg loopt hij aan tegen strenge regels omtrent het medisch beroepsgeheim. "Daarover zal ik moeten overleggen met mijn collega van Volksgezondheid." Het kabinet komt eind volgende maand met een inhoudelijke reactie op het rapport, aldus Teeven.

De Kamer wil ook uitleg over de recente zelfmoord van een Armeense asielzoeker. Teeven moet met een feitenrelaas komen over hoe deze man, die kampte met psychische problemen, zichzelf van het leven heeft kunnen beroven. De man stond onder toezicht van de overheid. (Novum)