Clicky


Lavrov dreigt met vergelding in Oekraïne

Lavrov dreigt met vergelding in Oekraïne
23-04-2014 16:25 | Buitenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Als er vanuit Oekraïne een aanval wordt uitgevoerd op Russisch grondgebied of als de belangen van Russen direct worden bedreigd zal Rusland niet schromen terug te slaan. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov woensdag gezegd in een interview met het Russische staatsmedium RT.

"Als we worden aangevallen, zullen we zeker reageren", aldus Lavrov. "Als onze belangen (...) de belangen van de Russen direct worden aangevallen, zoals in Zuid-Ossetië het geval was, zie ik geen andere optie dan te reageren op een wijze die overeenkomt met het internationaal recht. Een aanval op Russische burgers is een aanval op de Russische federatie."

Lavrov ging ook in op de operatie van de Oekraïense autoriteiten tegen de pro-Russische separatisten in het oosten en noemde deze 'misdadig'. In Genève hebben we afgesproken dat er een einde moet komen aan al het geweld. De volgende middag roept Toertsjinov (de Oekraïense interim-president, red.) vrijwel de noodtoestand uit en geeft hij het leger opdracht op het volk te schieten."

Net als de Russische president Vladimir Poetin al meermaals deed, ontkende Lavrov opnieuw dat Russische militairen actief zijn in het oosten en zuiden van Oekraïne. Het Westen en de regering in Kiev betichten Moskou van inmenging, net als eerder dit jaar op de Krim. In eerste instantie zei Poetin dat er geen Russen actief waren op het schiereiland, maar vorige week gaf hij dit toch toe. (Novum)