Clicky


Van Rijn: geen uitstel overheveling langdurige zorg

Van Rijn: geen uitstel overheveling langdurige zorg
23-04-2014 16:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De grote verschuiving van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten naar de gemeenten per 1 januari volgend jaar wordt niet uitgesteld. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdag tijdens het debat over wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

"Uitstel gaat niet helpen voor de voorbereiding en gaat ook de duidelijkheid niet vergroten", zei Van Rijn. De staatssecretaris reageerde op de oproep van onder meer CDA en GroenLinks. Zij willen dat de invoering van de wet met een jaar wordt uitgesteld omdat gemeenten te weinig tijd hebben zich voor te bereiden. "We kunnen niet tegen elkaar zeggen dat we dat nu even in een vloek en een zucht aan het behandelen zijn. Dat geldt ook voor de gemeenten. Die zijn al heel lang bezig zich voor te bereiden."

Staatssecretaris Van Rijn verzekerde zich vorige week al van steun voor zijn plannen van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Daarmee is er een meerderheid in zowel de Tweede als Eerste Kamer. In het zorgakkoord stemden de partijen in met de wet in ruil voor een verzachting van de bezuinigingen.

Het extra geld dat in het akkoord is vrijgemaakt moet de overgang van zorgtaken naar gemeenten gemakkelijker maken, meer zekerheid bieden aan ouderen en gehandicapten die thuis willen blijven wonen en ook garanderen dat mensen die naar een instelling moeten, daar een plek kunnen krijgen.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman reageerde furieus op de antwoorden van Van Rijn. Ze wees op de Raad van State, die stelt dat er tussen besluitvorming en invoering van een wet minimaal een jaar moet zitten. "We jassen deze wet nu door de Kamer en straks ook door de Eerste Kamer", aldus Voortman. "De mensen om wie het hier gaat hebben straks nog maar een halfjaar om zich voor te bereiden."

Ook CDA-Kamerlid Mona Keijzer is kritisch. Ze benadrukte dat gemeentes nog steeds geen idee hebben van wat er allemaal op hen afkomt. Hulpbehoevenden ouderen zitten hierdoor volgens haar in grote onzekerheid. "Uitstel helpt niet", herhaalde Van Rijn. "Welke extra duidelijkheid creëren we dan? Gemeenten zeggen: zorg er nou voor dat wij gewoon aan het werk kunnen."

De hervorming van de langdurige zorg vormt een van de grootste hervormingen uit het regeerakkoord van VVD en PvdA. In het debat drukte Van Rijn de Kamer opnieuw het belang van de hervorming op het hart. "We moeten de langdurige zorg veranderen om die veelal langdurige zorgvraag in de toekomst betaalbaar te houden. Ik wil dat langdurige zorg ook voor mensen met een bescheiden inkomen beschikbaar blijft in de toekomst." (Novum)