Clicky


Industrie eurozone groeit iets sneller

Industrie eurozone groeit iets sneller
23-04-2014 11:41 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Fabrieken in de eurozone hadden deze maand aanmerkelijk meer werk om handen dan vorige maand. De inkoopmanagersindex (PMI), een graadmeter voor activiteit, is in april gestegen naar 53,3, zo maakte de Britse marktonderzoeker Markit woensdag bekend. Dat is iets meer dan in maart en de hoogste stand in drie maanden.

In maart groeide de activiteit bij fabrieken eveneens, toen de graadmeter op een stand van 53 uitkwam. Een niveau van 50 duidt op groei; elke stand daaronder op krimp. Ook de dienstensector in de eurozone kreeg meer te doen. De PMI voor die branche nam toe naar 53,1, het hoogste niveau in bijna drie jaar. Vorige maand was dat nog 52,2.

Vooral in Duitsland groeiden de industrie en de dienstensector veel sneller dan een maand geleden. De inkoopmanagersindex voor beide branches samen steeg deze maand van 54,3 naar 56,3. Dat is het hoogste punt in twee maanden. Die stijging is voor het grootste deel te danken aan de Duitse dienstensector.

De Franse dienstensector en fabrieken hadden het daarentegen aanmerkelijk moeilijker. De samengestelde PMI voor Frankrijk daalde deze maand van 51,8 naar 50,5. De economie van het land blijft daarmee echter wel groeien. Vorige maand was de eerste keer in twee jaar dat de Franse PMI boven de grens van 50 uitkwam. (Novum)