Clicky


Protest tegen bezoek Obama in Filipijnen

Protest tegen bezoek Obama in Filipijnen
23-04-2014 09:35 | Buitenland | auteur De Redactie

MANILLA - De politie in de Filipijnen heeft woensdag wapenstokken en brandslangen ingezet om een linkse demonstratie tegen de komst van de Amerikaanse president Barack Obama op te breken. De naar schatting honderd betogers protesteerden tegen Obama's bezoek en een nieuw verdrag tussen de VS en de Filipijnen, dat voorziet in de stationering van meer Amerikaanse militairen in het land.

De oproerpolitie had een blokkade ingesteld rond de Amerikaanse ambassade in Manilla om de demonstranten op afstand te houden, maar enkele activisten wisten de agenten te omzeilen. Er ontstonden opstootjes op straat en de agenten gebruikten de brandslangen van een brandweerwagen om de betogers te verjagen. Sommige betogers liepen rond met papieren Amerikaanse vlaggen met de boodschap 'Obama, niet welkom'.

Obama brengt maandag een kort bezoek aan de Filipijnen na stops in Japan, Zuid-Korea en Maleisië. Met het voorgenomen verdrag tussen de VS en de Filipijnen komen er meer Amerikaanse militairen naar het land en daar zijn twee redenen voor: om tegenwicht te bieden aan China en om assistantie te verlenen in het geval van een ramp.

Sinds 2002 zijn er zo'n vijfhonderd Amerikaanse militairen gestationeerd in de Filipijnen. Het gaan om adviseurs die de Filipijnse krijgsmacht en veiligheidsdiensten trainen in het bestrijden van extremisten. (Novum/AP)