Clicky


Minder winst en omzet voor Philips

Minder winst en omzet voor Philips
22-04-2014 09:09 | Financieel | auteur De Redactie

EINDHOVEN - Philips heeft in het eerste kwartaal winst en omzet ingeleverd. De nettowinst daalde met vijftien procent ten opzichte van een jaar eerder tot 137 miljoen euro. De omzet kwam vijf procent lager uit, op net iets meer dan vijf miljard euro. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde cijfers van het bedrijf uit Eindhoven.

Volgens het elektronicaconcern kwam de omzet lager uit vanwege negatieve wisselkoerseffecten. Zonder het naar euro's omrekenen bleven de verkopen per saldo gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf verkocht in opkomende markten vijf procent meer. In de ontwikkelde landen daalde de omzet juist met twee procent, vooral door de lagere verkoop van zorg- en lichtapparatuur in Noord-Amerika.

De gezondheidsdivisie van Philips presteerde sowieso het minst van alle afdelingen. 'Healtcare' leverde twee procent aan omzet in, door de lagere verkoop van scanmachines aan ziekenhuizen. De verzorgingsproducten van Philips gingen zeven procent meer over de toonbank, terwijl de verkoop van lampen gelijk bleef.

Philips hield onder de streep minder over vanwege lagere operationele resultaten en hogere reorganisatiekosten. WOOX Innovations, de elektronicatak van Philips waarvan de verkoop aan Funai in oktober werd geannuleerd, maakte een winst van een miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een winst op de koptelefoons en mp3-spelers gemaakt van tien miljoen euro. Het concern zegt actief in gesprek te zijn met nieuwe verkooppartners.

Topman Frans van Houten spreekt in de toelichting over een 'uitdagende' start van het jaar. De rest van 2014 zal volgens hem moeilijk blijven. (Novum)