Clicky


Families zien af van samenwoonplannen met ouders

Families zien af van samenwoonplannen met ouders
22-04-2014 09:06 | Gezondheid | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Families die plannen hadden om met hun hulpbehoevende ouders te gaan samenwonen, komen terug op die plannen. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag. Gepensioneerden die met hun kinderen gaan samenwonen, ontvangen vanaf 1 juli volgend jaar namelijk een lagere AOW-uitkering.

Volgens de krant krijgen de gepensioneerden een korting van driehonderd euro op een volledige AOW-uitkering, die 1040 euro is. Dat betekent dat ze nog maar de helft van het minimumloon krijgen. De zogenoemde kostendelersnorm blijkt kinderen te frustreren, zegt een woordvoerder van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers.

De regel heeft al de bijnaam 'mantelzorgboete'. Mezzo geeft aan er steeds meer bezorgde telefoontjes over te krijgen. "Meerdere families hebben door de angst voor een korting op het basispensioen hun plannen in de ijskast gezet. Sommige ouders en kinderen die al samenwonen, vrezen de kosten niet meer op te kunnen brengen. De maatregel wordt als onrechtvaardig ervaren, als een straf, een belemmering."

Ook ouderenbond ANBO ontvangt berichten van ouder die de korting op de AOW vrezen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten voorspelde bovendien al eerder dat de wet de mantelzorg eerder zal afremmen in plaats van stimuleren. De maatregel, opgenomen in de Wet werk en bijstand, is in februari door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer moet de wet nog behandelen. (Novum)