Clicky


Vakbonden willen uitstel zorgwetten

Vakbonden willen uitstel zorgwetten
20-04-2014 17:49 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De behandeling van de wetsvoorstellen over de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten moet een jaar worden uitgesteld. De plannen moeten worden herzien. Dat willen vakbonden FNV en CNV, zo schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.

"De zorg is te belangrijk om nu even met haastwerk af te doen. De plannen die het kabinet nu in ijltempo door de Tweede en Eerste Kamer wil jassen hebben ingrijpende gevolgen voor honderdduizenden ouderen en gehandicapten en tienduizenden werknemers. Dit moet zorgvuldiger en beter", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts in een verklaring.

De vakbonden stellen dat veel gemeenten nog niet klaar zijn om de zorgtaken op zich te nemen. "Zowel de thuiszorg, huishoudelijke verzorging, dagbesteding, gehandicaptenzorg, GGZ als de verzorgingshuizen veranderen of verdwijnen zelfs", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Lang niet alle overgebleven instellingen en de gemeenten zijn over een paar maanden klaar voor de toekomst."

In de gezamenlijke brief, die ook ondertekend is door Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak, doen de bonden enkele voorstellen voor goede zorg. Zo moet de voorgenomen bezuiniging op de huishoudelijke verzorging van tafel. De vakbonden vinden het onverantwoord dat de regering ervoor pleit dat ouderen en gehandicapten langer thuis wonen, maar dit tegelijkertijd onmogelijk maakt door te bezuinigen op thuiszorg en dagbesteding.

Komende week buigt de Tweede Kamer zich over de grote zorgverschuiving naar gemeenten. (Novum)