Clicky


Dode bij schietpartij in Oost-Oekraïne

Dode bij schietpartij in Oost-Oekraïne
20-04-2014 17:25 | Buitenland | auteur De Redactie

DONETSK - Een schietpartij bij een controlepost van pro-Russische activisten in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk heeft aan zeker drie mensen het leven gekost. Daarnaast zijn er meerdere personen met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zeggen de regeringen van Oekraïne en Rusland, die elkaar de zwartepiet toeschuiven.

Het lijkt om het eerste gewapende treffen te gaan sinds afgelopen week in Genève een internationale overeenkomst werd bereikt om de spanningen in Oost-Oekraïne weg te nemen.

De zelfbenoemde pro-Russische burgemeester van Slovjansk wil dat Rusland troepen stuurt naar zijn stad om de vrede te bewaren. "Ze doden onze broeders", zei Vjatsjeslav Ponomariov op een persconferentie die werd uitgezonden op de Russische staatstelevisie.

Volgens het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken vielen er één dode en drie gewonden bij de schietpartij. De aanval is volgens Kiev het werk van provocateurs van buiten Oekraïne.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken legde de schuld voor het geweld bij de Rechtse Sector, een nationalistische Oekraïense groepering die de interim-regering in Kiev steunt. De Rechtse Sector zelf zei niks te maken te hebben met de schietpartij. Volgens een woordvoerder van de groep is de aanval uitgevoerd door Russische provocateurs. (novum/AP)