Clicky


'Accijnsverhoging heroverwegen bij nadelig effect'

'Accijnsverhoging heroverwegen bij nadelig effect'
17-04-2014 20:51 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het kabinet bekijkt de accijnsverhogingen op brandstof en alcohol opnieuw als blijkt dat de Nederlandse economie, schatkist en ondernemers hieronder lijden. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) donderdag gezegd in een Kamerdebat over de gevolgen van accijnsverhogingen voor bedrijven in de grensstreek.

De oppositie verweet Wiebes ziende blind te zijn en wees op de vele Nederlanders die over de grens boodschappen doen en tanken. De bewindsman erkende dat pomphouders het 'zwaar' hebben. Maar hij weigerde de maatregelen direct terug te draaien.

Het wachten is op een onderzoek naar de gevolgen van de verhogingen op 1 januari 2014. De uitkomsten daarvan worden half mei bekend. "Dat is de snelste evaluatie van een accijnsmaatregel ooit. Drie maanden is wel een absoluut minimum", benadrukte Wiebes. "We moeten eerst weten wat de patiënt mankeert, voordat we medicijnen voorschrijven."

De PVV sprak van een 'bloedbad in de grensstreek', waar pompen sluiten en mensen werkloos raken. Volgens PVV'er Teun van Dijck zouden de accijnzen minstens één procent lager moeten zijn dan in België en Duitsland.

De SP hekelde het feit dat Wiebes wacht tot mei, terwijl het onheil volgens Kamerlid Arnold Merkies zo duidelijk zichtbaar is. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg de staatssecretaris voorbereidingen te treffen om de accijnsverhogingen uiterlijk op 1 juli terug te draaien als de cijfers nadelige effecten laten zien.

Wiebes zag echter geen heil in de suggesties. Ook de oproep van partijen om alvast een compensatieregeling op te tuigen, wees hij van de hand. Hij hamerde er op dat de cijfers die in mei bekend worden het uitgangspunt moeten zijn voor eventuele vervolgstappen. "Laten we nu niet gaan speculeren over allerlei maatregelen", aldus Wiebes.

Kamerleden Henk Nijboer en Helma Neppérus van coalitiepartijen PvdA en VVD noemden de situaties van pomphouders in de grensregio 'schrijnend'. Toch willen ook zij eerst op de definitieve cijfers wachten, voordat zij conclusies trekken. "Maar als er onverwachte effecten zijn die geld kosten, dan zijn het domme maatregelen", aldus Nijboer. "Dan moet de maatregel worden heroverwogen. Maar zover zijn we nog niet." (Novum)