Clicky


Dakloze krijgt 25 jaar voor bootmoord bejaard stel

Dakloze krijgt 25 jaar voor bootmoord bejaard stel
17-04-2014 14:15 | Binnenland | auteur De Redactie

GRONINGEN - Een 41-jarige dakloze moet 25 jaar de cel in voor het doden van een bejaard echtpaar. De man heeft het stel gedood met als doel hun plezierjacht te bemachtigen. De rechtbank in Groningen acht doodslag bewezen. Justitie had dertig jaar geëist.

Het paar uit Aduard werd vorig jaar maart tijdens een proefvaart op hun jacht op het Hoendiep in Groningen op brute wijze gedood. Sectie wees uit dat hun schedels waren ingeslagen. De 68-jarige vrouw was dood toen zij overboord werd gegooid, haar twee jaar oudere echtgenoot heeft vermoedelijk nog geleefd in het water.

Volgens de rechtbank is het mogelijk dat de dakloze in een opwelling heeft toegeslagen. Daarom is hij niet veroordeeld voor moord, maar voor opzettelijke doodslag.

De plezierjacht stond al geruime tijd te koop toen de 41-jarige man zich als koper aandiende. De bejaarde echtelieden lieten hun kinderen weten dat de boot was verkocht, maar daarna kwam er geen teken van leven meer. De kinderen sloegen daarop alarm. De boot werd enkele kilometers van de ligplaats onbemand en besmeurd met bloed aan wal aangetroffen. De lichamen werden een dag later gevonden.

Ondanks de ontkenning van de man vindt de rechtbank dat er voldoende bewijzen zijn voor een veroordeling. De man werd twee dagen na de moord met bebloede kleding aan zijn lijf aangehouden. Hij erkende op de boot te zijn geweest, maar zei niemand op het vaartuig te hebben aangetroffen.

Uit telefoongegevens blijkt dat de man tot twee keer toe met de slachtoffers heeft gebeld. Bovendien komen schoenafdrukken in het bloed op de boot overeen met het schoensoort dat hij droeg. Op het touw waarmee de boot was vastgeknoopt, zijn dna-sporen van de man gevonden.

De rechtbank sprak van een gruwelijke daad. De dader heeft puur gehandeld uit financieel gewin en liet de slachtoffers in een hulpeloze toestand achter in het water, aldus de rechters. Hij moet de nabestaande bijna zeventienduizend euro betalen. (Novum)