Clicky


Peiling: EP-fractie Wilders en Le Pen denkbaar

Peiling: EP-fractie Wilders en Le Pen denkbaar
17-04-2014 11:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Een rechtse fractie van Geert Wilders en Marine Le Pen in het Europees Parlement lijkt steeds meer tot de mogelijkheden te behoren. In de jongste peiling van Votewatch Europe kunnen PVV, Front National en bondgenoten gezamenlijk rekenen op voldoende Europarlementariërs uit voldoende lidstaten.

Voor een Europese fractie zijn minimaal 25 parlementariërs uit zeven lidstaten nodig. Pollwatch2014 schat het aantal zetels waarop de PVV, het Front National en de vijf partijen die hebben aangegeven aansluiting bij een extreemrechts verbond te overwegen op 38.

Deze vijf partijen zijn de Oostenrijkse FPÖ, het Vlaams Belang, de Italiaanse Lega Nord, de Slowaakse Nationale Partij en de Zweedse Democraten. Een politiek blok van dit formaat kan rekenen op een toelage uit Brussel van ongeveer een miljoen euro.

In de peiling van Votewatch gaat de christendemocratische EVP met 222 zetels aan kop, gevolgd door de sociaaldemocratische PES (209 zetels). De liberale fractie ALDE staat op zestig zetels en de Groenen op 38. Het verbond GUE/NGL, waarvan de SP deel uitmaakt, staat op 53. (Novum)