Clicky


Verdachte moord politicus Wiels bekent

Verdachte moord politicus Wiels bekent
16-04-2014 23:58 | Buitenland | auteur De Redactie

WILLEMSTAD - Een van de mannen die vastzit voor de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels, op 5 mei 2013, heeft een volledige bekentenis afgelegd. Elvis K., alias 'Monster' zou ook spijt hebben betuigd. Dat werd duidelijk tijdens de tweede regiezitting, die woensdag in Willemstad werd gehouden.

De regiezitting was nodig omdat de verschillende termijnen voor voorlopige hechtenis van drie van de vier verdachten vrijdag verlopen. De rechter oordeelde in alle gevallen dat zij vast moeten blijven zitten. Door de bekennende verklaring van Elvis K. en de betrokkenheid van andere verdachten zijn er volgens de rechter voldoende ernstige bezwaren om de hechtenis te verlengen.

Het Openbaar Ministerie gaf bovendien aan meer tijd nodig te hebben om het onderzoek af te kunnen ronden. Er moeten nog getuigen worden gehoord en de verklaring van Elvis K. moet nog op belangrijke aspecten worden gecontroleerd.

De verdediging nam het onderzoek van OM en RST, het Nederlandse recherchebijstandsteam op de korrel. Volgens hen zou het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moeten worden verklaard, omdat justitie koste wat het kost koppen wil zien rollen en de verklaring van Elvis K. heeft afgedwongen in een periode dat K. zonder advocaat zat.

De rechter wilde daar zijn handen niet aan branden. Hij verwerpt het betoog van de verdediging niet, maar vindt dat er meer onderzoek moet komen om daarin een beslissing te kunnen nemen. Dat zal nu pas worden behandeld tijdens de inhoudelijke zitting. Die was eerst in mei, maar wordt verplaatst naar 4 augustus. Justitie zal dan vijf dagen uittrekken om de zaak de behandelen. (Novum)