Clicky


Nederland nu euroland met laagste inflatie

Nederland nu euroland met laagste inflatie
16-04-2014 14:04 | Algemeen | auteur Redactie

AMSTERDAM - Nederland was in maart het euroland met de laagste inflatie. Vijf landen in de eurozone kampten vorige maand echter zelfs met deflatie. Dat blijkt woensdag uit een uitgebreidere raming van de consumentenprijzen van Eurostat.

De inflatie in de gehele eurozone bedroeg een half procent. In geen enkel euroland kwam de inflatie uit op net onder de twee procent, waar de Europese Centrale Bank naar streeft. Het dichtste bij kwamen Oostenrijk en Malta met een inflatie van 1,4 procent.

In de economisch kwakkelende eurolanden Griekenland, Cyprus, Spanje, Portugal en Slowakije was sprake van dalende consumentenprijzen. De deflatie was het sterkst in Griekenland, met anderhalf procent.

De inflatie in Nederland bedroeg volgens de HCIP-meetmethode 0,1 procent, het laagste niveau sinds september 2009. Vorig jaar behoorde Nederland nog regelmatig tot de landen met de hoogste inflatie. Dat kwam door de verhoging van de btw naar 21 procent per oktober 2012, waardoor een jaar lang veel prijzen hoger lagen dan een jaar eerder.

Verschillende partijen hebben de afgelopen tijd gewezen op het gevaar van deflatie voor de gehele eurozone. Als prijzen dalen, kan dat ervoor zorgen dat consumenten hun aankopen nog verder uitstellen in afwachting van verdere prijsdaling. Dat kan het economische herstel van de eurozone een knauw geven.

Onder meer ECB-president Mario Draghi en de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble hebben de zorgen recentelijk echter weggewuifd. De lage inflatie in de Europese muntunie komt voor een groot deel op het conto van lagere brandstofprijzen. De prijzen van diensten, dagelijkse boodschappen stijgen nog wel. ( Novum)