Clicky


Pantservoertuigen Oost-Oekraïne met Russische vlag

Pantservoertuigen Oost-Oekraïne met Russische vlag
16-04-2014 10:30 | Buitenland | auteur De Redactie

SLOVJANSK - SLOVJANSK - In de Oost-Oekraïense stad Slovjansk rijden woensdag pantservoertuigen met Russische vlaggen rond. Volgens een van de mannen op de voertuigen zijn hij en zijn kameraden overgelopen uit het Oekraïense leger. Deze bewering werd echter tegengesproken door een Oekraïense parlementariër in Kiev.

Het Oekraïense leger begon dinsdag een operatie in Oost-Oekraïne en veroverde bij de stad Kramatorsk een vliegveld.

Een verslaggever van persbureau AP zag zes pantservoertuigen de stad in rijden. Ze werden enthousiast onthaald bij de verschillende controleposten die pro-Russische strijders hebben opgeworpen. De mannen op de pantservoertuigen waren tot de tanden bewapend, met machinegeweren en granaatwerpers. Een van hen zei dat ze deel uitmaakten van de Oekraïense paratroepers, maar zijn overgelopen.

Volgens parlementariër Sergi Sobolev van de partij Vaderland is niemand gedeserteerd. De mannen op de pantservoertuigen voeren de Russische vlag als list, om voorbij de pro-Russische strijders te komen, zei hij. "Dit zijn onze militairen (...) die infiltratiemethodes gebruiken om bij de gebouwen te komen die onder controle staan van Russische militairen en de separatisten die door hen worden gefinancierd."

Eerder deze week werden het hoofdkwartier van de politie en een ander overheidsgebouw in Slovjansk bezet door pro-Russische activisten. De pantservoertuigen kwamen woensdag bij het bezette overheidsgebouw tot stilstand en werden onthaald door juichende burgers. Niet iedereen in Slovjansk is echter even blij met de onrust. "Ze duwen ons richting Rusland", zei de 35-jarige Tetjana Koestova. "Ze scheuren Oekraïne in stukken."

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek wijst opnieuw met de beschuldigende vinger naar Rusland. "Rusland heeft een nieuw exportproduct, naast olie en gas. Rusland exporteert nu terrorisme naar Oekraïne", aldus Jatsenjoek tijdens een kabinetsbijeenkomst. 'Rusland moet zijn saboteurs terugtrekken, terroristen veroordelen' en alle bezette overheidsgebouwen opgeven, vindt hij.

Ook elders in Oost-Oekraïne weten de autoriteiten maar geen greep te krijgen op de situatie. Ook in Kramatorsk hebben pro-Russische schutters pantservoertuigen in handen. In Donetsk is het stadhuis bezet. (Novum/AP)