Clicky


Eis: drie maanden voorwaardelijk tegen oud-chirurg

Eis: drie maanden voorwaardelijk tegen oud-chirurg
15-04-2014 16:30 | Binnenland | auteur De Redactie

ASSEN - Tegen oud-maagchirurg Nick R. is dinsdag drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is R. schuldig aan mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

De 62-jarige R. liet tijdens een operatie in 2009 in het Scheper Ziekenhuis in Emmen een wondgaasje achter, waardoor de patiënte maandenlang pijn had, opnieuw geopereerd moest worden. De vrouw liep naar eigen zeggen drie maanden 'krom van de pijn'.

De chirurg voerde tussen 2005 en 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Emmer ziekenhuis. In 2009 werd hij ontslagen omdat hij te veel fouten had gemaakt. Na zijn ontslag kwamen in totaal zeventien aangiften binnen; elf van ex-patiënten en zes van nabestaanden van patiënten die overleden nadat ze door R. waren geopereerd.

R. stond dinsdag in Assen terecht voor één zaak. De andere zijn geseponeerd, omdat het OM te weinig bewijs had dat het letsel bij of het overlijden van patiënten aan de schuld van R. te wijten is. De strafzaak is dinsdag behandeld na vier jaar vooronderzoek.

Na de operatie in februari 2009, waarvoor R. terechtstond, ontbrak een van de tien wondgaasjes die werden gebruikt. Hoewel operatieassistenten hem erop wezen, hechtte de chirurg toch de wond en weigerde hij daarna een röntgenfoto te laten maken, omdat hij zeker wist dat het gaasje niet in de buik van de vrouw zat. De assistenten doorzochten daarna drie keer de hele operatiekamer, maar vonden niets.

In de weken na de operatie kwam de vrouw meerdere keren met hevige pijn terug naar het ziekenhuis. Ze werd toen behandeld door andere artsen. Die vonden op 13 mei tijdens een nieuwe operatie het gaasje Later moest de vrouw zich nogmaals laten opereren aan haar littekens.

Het aantal patiënten dat voor de ingewikkelde maagoperaties, waarin R. was gespecialiseerd, naar Emmen kwam, groeide de arts vijf jaar geleden boven het hoofd. Hij verklaarde dat hij voor zijn gevoel in een rijdende trein zat, die maar doordenderde. Maar volgens het Openbaar Ministerie had hij extra voorzichtig moeten zijn, omdat hij een gewaarschuwd man was. Voor hij in Emmen kwam werken werd R. in Duitsland veroordeeld voor dood door schuld. Daar overleed een patiënt bij wie hij een wondgaasje in het lichaam had achtergelaten.

Nadat R. in Emmen op non-actief werd gesteld, bleek uit onderzoeken van het Scheper Ziekenhuis zelf en de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de arts bij meerdere patiënten nalatig had gehandeld. Hij mag in Nederland nooit meer als arts aan het werk. Zijn advocaat pleitte dinsdag voor vrijspraak, omdat er volgens hem geen bewijs is dat het wondgaas door toedoen van R. in het lichaam van de patiënte is gekomen. Volgens hem kan dit ook tijdens het nazorgtraject zijn gebeurd.

R. verklaarde dat hij sinds 2009 psychiatrische hulp heeft 'om te overleven'. Volgens zijn advocaat kan hij door alle publiciteit al vijf jaar lang niet werken is de chirurg daardoor in financiële problemen gekomen. R. zei in zijn laatste woord dat hij het vreselijk vindt wat er is gebeurd. Op 13 mei doet de rechtbank uitspraak. (Novum)