Clicky


Goed jaar voor Antwerpse haven

Goed jaar voor Antwerpse haven
11-04-2014 14:54 | Haven Nieuws | auteur De Redactie

ANTWERPEN - De haven van Antwerpen heeft een goed jaar achter de rug met een nieuw record. De totale overslag kwam uit op 190,8 miljoen ton of een groei van 3,6 procent. De overslag van containers kende weliswaar een kleine terugval als gevolg van de economische crisis, maar dit werd ruimschoots goed gemaakt door de uitstekende cijfers voor het vloeibare massagoed, een groei van 31,4 procent.

Deze groeicijfers bewijzen dat de investeringen van de privébedrijven in combinatie met de gerichte inspanningen van het Havenbedrijf en de koepelverenigingen hun vruchten afwerpen.

2013 werd eveneens gekleurd door de schaalvergroting in de containervaart. Naast het in de vaart brengen van 18.000 TEU-schepen, was het vooral de oprichting van het P3-netwerk dat de aandacht trok. De keuze die daarin werd gemaakt voor Antwerpen versterkt niet alleen de positie van onze haven in de wereldwijde supply chain, het bewijst ook dat Antwerpen een vaste waarde is in de A-klasse van wereldhavens. De vlotte aanloop van de Mary Maersk (18.000 TEU) bevestigde nogmaals de goede toegankelijkheid voor de grootste containerschepen en de consolidatie van de Scheldeverdieping.

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen boekte in 2013 een winst van 54,7 miljoen euro. Een meer bescheiden resultaat dan het vorige jaar, onder meer door een verhoging van de voorzieningen voor zowel milieurisico's als pensioenen.