Clicky


Schoonmakers Schiphol blijven voorlopig staken

Schoonmakers Schiphol blijven voorlopig staken
11-04-2014 14:31 | Algemeen | auteur Redactie

AMSTERDAM - De schoonmakers die normaal luchthaven Schiphol boenen, beginnen voorlopig nog niet met werken. De stakers hebben besloten in ieder geval tot en met zaterdag de acties voor een betere cao vol te houden. In de middag ligt dan op tafel of de acties voor onbepaalde tijd worden doorgezet. Dat heeft bestuurder van FNV Schoonmaak Ashna Kamta vrijdag laten weten.

"We gaan de boel vies laten worden", aldus Kamta. "Schiphol neemt geen verantwoordelijkheid." De schoonmakers willen net zo behandeld worden als de eigen werknemers, die bijvoorbeeld wel de eerste twee dagen uitbetaald krijgen bij ziekte.

De staking bij luchthaven Schiphol begon donderdag. In de loop van de avond werd het werk even hervat, toen de stakers constateerden dat er toch schoongemaakt was - waarschijnlijk door stakingsbrekers. De indruk van de stakers is dat de luchthaven nu geen uitzendkrachten meer inzet om de boel schoon te houden.

Mocht dat wel weer geconstateerd worden, dan wordt ook vrijdag en zaterdag wel weer even gewerkt. Vlak daarna worden de schoonmaakspullen echter weer opgeruimd. Met deze start-stopacties willen de actievoerders Schiphol op kosten jagen. Die moet dan namelijk en de uitzendkrachten uitbetalen en de normale schoonmakers.

Het conflict over een nieuwe cao speelt niet tussen de schoonmakers en Schiphol, maar tussen de werknemers en hun eigen werkgevers. FNV Schoonmaak heeft er echter voor gekozen ook de opdrachtgevers aan te pakken. Ook bij de NS wordt momenteel gestaakt.

Werkgeversorganisatie OSB heeft al meerdere keren aangegeven de stakingsacties onnodig te vinden. Volgens de schoonmaakbazen is FNV voortijdig van de onderhandelingstafel weggelopen. (Novum)

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)