Clicky


FNV Bondgenoten waarschuwt aandeelhouders TNT Express

FNV Bondgenoten waarschuwt aandeelhouders TNT Express
11-04-2014 11:00 | Financieel | auteur De Redactie

FNV Bondgenoten zet grote vraagtekens bij het meest recente reorganisatieplan van pakketbezorger TNT Express. Volgens dat plan zouden bij het bedrijfsonderdeel TNT Express Nederland BV binnen enkele maanden 130 banen verdwijnen en in de verdere toekomst nog eens 130.

FNV Bondgenoten zet samen met Abvakabo, BVPP, CNV en de medezeggenschap binnen TNT Express zijn bedenkingen uiteen in een brief aan de aandeelhouders van TNT Express. Die waren vrijdag 4 april in Hoofddorp bijeen in een Algemene Vergadering.

'Plan rammelt aan alle kanten'

Reinier Stroo, bestuurder van FNV Bondgenoten: “Het plan dat TNT Express heeft gepresenteerd rammelt, aan alle kanten. Zo bestaan er grote twijfels over de voorgestelde besparingen op loonkosten. Bovendien worden door bonden en medezeggenschap aangedragen alternatieven voor besparing zonder pardon van de hand gewezen. Grote onrust ligt op de loer door de ramkoers die het bedrijf kiest ten opzichte van bonden, medezeggenschap en hun achterbannen.”

Regiebedrijf of volwaardige onderneming?

In de brief legt FNV Bondgenoten de aandeelhouders van TNT Express een fundamentele vraag voor: willen zij eigenaar zijn van een bedrijf met werknemers die voor hun bedrijf door het vuur gaan? Waarbij de chauffeur het gezicht naar de klant is? Een bedrijf waar werknemers hun hele leven voor wíllen werken? Of kiezen ze voor een bedrijf dat vooral regie voert over onderaannemers, die weten dat zij inwisselbaar zijn? Een bedrijf dat werk uitbesteedt aan onderaannemers waarover aandeelhouders geen zeggenschap hebben, ook al voert die onderaannemer wél kernactiviteiten van TNT Express uit?

Keuze voor stabiel en concurrerend bedrijf

Stroo: “De keuze voor een regiebedrijf levert misschien, maar niet zeker, op korte termijn cash op. De keuze voor een volwaardig bedrijf kan op langere termijn zorgen voor een onderneming die stabiel draait en de strijd aankan met de concurrenten in de wereld. Wat medezeggenschap en bonden betreft, is de keuze voor volwaardige bedrijfsvoering een logische. Dat zou het ook moeten zijn voor aandeelhouders die niet gaan voor het snelle geld op korte termijn, maar voor jaarlijks rendement op lange termijn.”