Clicky


Partijen bundelen krachten en behalen optimale brandstofbesparing

Partijen bundelen krachten en behalen optimale brandstofbesparing
11-04-2014 09:17 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

'Wij besparen brandstof', dat is de naam van het project dat Van Vulpen in 2012 is gestart om het brandstofverbruik te reduceren. Na een korte periode van onderzoek door Kees Harrewijn van Brandstofanalyse, bleek al snel dat de grootste besparing behaald kan worden door het bewustzijn van de medewerkers te vergroten. Inmiddels zijn bijna alle voertuigen voorzien van het brandstofmanagementsysteem EasyDrive van Rietveld BV en is het brandstofverbruik al met meer dan acht procent verminderd.

Van Vulpen BV uit Gorinchem heeft, als aannemer in de aanleg van kabels en leidingen voor gas, water en elektra, meer dan 100 grotere machines en zo’n 160 voertuigen waarvan het overgrote deel bestaat uit bestelbussen. De onderneming verbruikt op jaarbasis minimaal een miljoen liter brandstof en veroorzaakt daarmee dus ook de nodige CO2-uitstoot.

"De markt dwingt ons om duurzaam te ondernemen, overheids- en nutsinstellingen willen namelijk alleen samenwerken met partijen die serieus invulling geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en de resultaten hiervan laten zien. Als één van de meest vooruitstrevende bedrijven in onze branche zijn wij altijd op zoek naar innovatieve oplossingen om onze processen te verbeteren", aldus Erik Rebergen, directielid van Van Vulpen BV.

Na een uitgebreide pilot met zes voertuigen was Van Vulpen overtuigd van het besparingseffect en heeft het bedrijf besloten om brandstof te gaan besparen middels EasyDrive. Dit is een systeem waarbij chauffeurs via een scherm in het voertuig een scorebeoordeling krijgen van hun rijstijl en zo gestimuleerd worden om zuinig te rijden.

"Wij hebben bewust niet gekozen voor technisch beperkende maatregelen, zoals toeren- of snelheidsbegrenzers. Wij doen met onze aanpak een beroep op de verantwoordelijkheid van onze medewerkers om onze besparingsdoelstelling te halen. Daarnaast is er wel zeer bewust gekozen voor een actieve coaching van de chauffeurs door Kees Harrewijn van Brandstofanalyse, want het systeem inbouwen en dan vervolgens de medewerkers aan hun lot overlaten past niet bij Van Vulpen. Door deze coaching wordt de chauffeur op een positieve manier gemotiveerd en geholpen om zijn rijstijl te verbeteren en zo zijn verbruik te reduceren."

Kees Harrewijn krijgt door zijn intensieve coaching een goed beeld van de reacties en het draagvlak voor het project in de organisatie. "Hoewel er de eerste weken wat weerstand was, worden de chauffeurs door mijn opbouwende coaching steeds positiever en zie ik de resultaten wekelijks verbeteren. Ik hoor zelfs verhalen dat ze, door hun nieuwe rijstijl ook privé toe te passen, één keer per maand minder hoeven te tanken."

Voor Rietveld is het project van Van Vulpen een mogelijkheid om het EasyDrive systeem verder te verbeteren. "In de Grond-, Weg- en Waterbouw wordt gewerkt met zeer diverse wagen- en machineparken en daardoor is het moeilijk om goed inzicht te krijgen in het brandstofverbruik. Met dit project hebben wij het EasyDrive systeem doorontwikkeld tot een breed inzetbare tool om ondernemers in deze branche een antwoord te geven op dit lastige vraagstuk", aldus Pleun Rietveld, directeur van Rietveld BV uit Giessenburg.

In januari 2014 is Van Vulpen gestart met het inbouwen van het EasyDrive systeem in het gehele wagenpark. In het eerste kwartaal is het gemiddelde verbruik van de voertuigen met 8% gedaald en Erik Rebergen vindt het dan ook niet ondenkbaar dat de beoogde doelstelling voor 2017, van 10 tot 12% uitstootvermindering, al dit jaar gerealiseerd gaat worden. Hij is er van overtuigd dat dit komt door de goede inzet van de medewerkers en is nu al blij met dit geweldige resultaat.